Pisa-raset beror inte på invandringen

Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson då resultaten från den internationella kunskapsmätningen Pisa 2022 presenteras. OECD publicerar den internationella rapporten och Skolverket den svenska rapporten. Foto: Pontus Lundahl / TT

Det är fel att skylla det svaga resultatet i Pisa på elever med invandrarbakgrund, menar Jan Rosman, ordförande i Kristna friskolerådet.

Den Pisa-undersökning som presenterades nyligen blev en kalldusch för Sverige. Sedan den senaste undersökningen, som gjordes 2018, har svenska 15-åringar blivit sämre i alla undersökta ämnen: matematik, läsförståelse och naturvetenskap.

Sverige är inte ensam om nedgången, samma trend ses i stora delar av västvärlden. Skolverket ser en förklaring i pandemin. Trots att svenska skolor, till skillnad från många andra länder, i stor utsträckning höll öppet menar man att restriktionerna kan ha påverkat elevernas kunskapsinhämtning.

Den svenska skolan är segregerad

Undersökningen bekräftar bilden av en mycket segregerad svensk skola. Barn med invandrarbakgrund presterar generellt sämre än barn med två svenskfödda föräldrar. Detta har fått vissa debattörer att peka ut den stora invandringen till Sverige som huvudorsaken till problemen i den svenska skolan, men enligt Skolverket kan inte en ökande andel av elever med invandrarbakgrund förklara den senaste försvagningen.

Jan Rosman, som är ordförande i Kristna friskolerådet, tycker också att det är felaktigt att peka ut denna grupp elever som ansvarig för Pisa-raset.

- Många invandrarelever är mer ambitiösa än svenskar. De har flytt från sina hemländer, och deras föräldrar har ofta höga krav på att de ska lyckas i det nya landet, säger han.'

Det behövs lugn och ro

Att många elever med invandrarbakgrund ändå inte lyckas tror han mer beror på brister i skolsystemet. Eleverna blir inte motiverade, och lärare och personal förmår inte att skapa lugn och ordning i klassrummen.

- Man använder tiden till fel saker, säger han.

Han är inte heller säker på att Pisa-undersökningen 2022 visar på ett reellt kunskapsras. De prov som genomfördes 2018 fick i efterhand hård kritik då det framkom att de svenska skolorna undantagit elva procent från att göra provet, på grund av att eleverna befunnit sig en kort tid i Sverige. Under den senaste provtagningen var det färre som undantogs.

- Jag tror att det här är en mer rättvisande bild, säger han.

Svårt att förstå andra perspektiv

Själv pekar han på två huvudorsaker till det skrala resultatet. Dels har många elever en svag språkförståelse, vilket skapar problem i alla ämnen, inte bara i svenska. Dels har elever svårt att hantera att det finns fler än ett sätt att betrakta problem och situationer.

- Det brister i att kunna skifta och förstå perspektiv, säger han.

En annan förklaring som lyfts fram är det svenska friskolesystemet. Kritikerna menar att detta starkt bidragit till en segregerad skola, där ambitiösa elever väljer bort problemskolor och skolor med många elever med invandrarbakgrund. Jan Rosman tror inte det är en huvudorsak.

- Skolresultatet beror mer på själv undervisningen, och den kan man organisera väl oavsett om man har mycket eller litet pengar. Det mesta hänger på lärarkompetensen både när det gäller kunskaperna och ledarskapet i klassrummen, säger han.

Konfessionella friskolor i skottgluggen

De konfessionella friskolorna får nu kritik från flera håll. Eftersom dessa är en del av friskolesystemet så ses de som segregerande, men många politiker dömer också ut den konfessionella profilen.

- Det finns en kamplinje, för att inte säga stridslinje, mellan sekularism och konfessionalism i svensk ideologisk debatt. Sekulära personer har ibland svårt att förstå att tron är nyttig på något sätt. Därför är man negativ till all religion, men då avhänder sig man också det som religion kan vara bra på, som att bidra med perspektivförmåga.  

Fakta: Pisa 2022

Matematik
Sveriges resultat i matematik är 482 poäng, vilket är en sänkning med 21 poäng jämfört med 2018. Det är högre än OECD-genomsnittet på 472 poäng. Av de nordiska länderna presterar Danmark på en högre nivå än Sverige, Finland på samma nivå och Norge och Island på en lägre nivå.

Läsförståelse
I läsförståelse uppgår Sveriges resultat till 487 poäng, vilket är en sänkning med 19 poäng sedan 2018. OECD-genomsnittet ligger på 476 poäng. Finland och Danmark presterar på samma nivå som Sverige medan Norge och Island presterar på en lägre nivå.

Naturvetenskap
Sveriges resultat i naturvetenskap är 494 poäng, vilket är på samma nivå som PISA 2018. Det är högre än OECD-genomsnittet på 485 poäng. Av de nordiska länderna presterar Finland på en högre nivå, Danmark på samma nivå och Norge och Island på en lägre nivå jämfört med Sverige.

Källa: TT

Taggar:

Friskola

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne