Världsarvskyrka invigd som moské - "Provokation"

Chora-kyrkan har nu åter blivit invigd som moské. Foto: TT/Emra Guhrel

Ännu en historisk byzantinsk kyrka i Turkiet har nu omvandlats till en moské med president Erdógans goda minne.

En provokation, enligt Grekland.

Turkiets beslut att åter omvandla den tidigare bysantinska Chorakyrkan i Istanbul till en moské offentliggjordes för flera år sedan. Något som Sändaren också tidigare skrivit om. Nu har planerna förverkligats, vilket har väckt starka reaktioner internationellt, särskilt från Grekland. Det uppger Christian Post.

Uppsatt på UNESCO-lista

Chora, som är en del av UNESCO:s världsarvslista, var ursprungligen en kyrka byggd på 400-talet av Konstantin den store. Under det osmanska rikets dagar omvandlades den till moské och blev sedan museum 1948.

Erdogan tar Turkiet i en allt mer nationalistisk riktning. Foto: TT

Invigde på distans

Den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdoğan invigde officiellt omvandlingen från museum till moské via en fjärrceremoni från Ankara tidigare denna vecka, vilket sammanföll med öppnandet av flera andra nyligen restaurerade byggnader. Denna åtgärd är en del av en serie konverteringar som påbörjades med Hagia Sofia år 2020, vilket även det mötte internationell kritik.

Bön inne i nygamla moskén och kyrkan. Foto: TT/Emran Guhrel

Grekland protesterar

Greklands utrikesministerium har uttalat sig skarpt mot beslutet, som de anser vara en provokation mot den internationella gemenskapen och en förvrängning av platsens karaktär som världsarv.

-Att bibehålla monumentens universella karaktär och följa internationella standarder för skydd av religiöst och kulturellt arv är en tydlig internationell skyldighet som är bindande för alla stater", står det i ett uttalande enligt Christian Post.

Turister inne i museet som var en kyrka och en moské och nu åter är just en moské. Foto: TT

Berömt för mosaiker

Chora är berömt för sina detaljrika mosaiker och fresker från 1000- och 1100-talen, vilka betraktas som några av de äldsta bevarade bysantinska konstverken. Amerikanska konsthistoriker hjälpte till vid restaureringen av just dessa mosaiker när byggnaden omvandlades till museum efter andra världskriget.

USA oroade

Chorakyrkans omvandling ses som ett strategiskt drag för att stärka Erdoğans konservativa och religiösa bas under en ekonomisk nedgång. USA:s utrikesdepartement har också uttryckt oro och uppmanar Turkiet att respektera och säkerställa tillgång till platser som har varit värd för olika religiösa samfund på ett sätt som respekterar deras mångfaldiga historier.

Robert Tjernberg

robert.tjernberg@sandaren.se
0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA