Är du också standby-religiös?

Magnus Hagevi

Religiositet. Just nu kan du se Fredrik Lindströms stå-uppföreställning på SVT play. Det är där han talar om att vara Standby-religiös. Han menar att de flesta inte är speciellt religiösa och vill inte ha någon ständig relation med Gud. Undantaget är när det krisar eller något annat sker.

Då hör standby-religiös av sig till Gud som står redo och väntar på att vi tar kontakt för service och utför efterfrågad tjänst.

Showen är rolig men ger mer än en tankeställare eftersom Lindström har stöd i forskning som visar att allt fler är standby-religiösa. Eller mer korrekt: ­utövar den nya religionen som forskarna kallar moralisk terapeutisk deism (MTD).

Abstrakt och opersonlig gud

I sin rapport Soul searching (själssökande) noterar sociologen Christian Smiths att MTD är de flesta amerikanska ungdomars vardagsreligion, fast de formellt identifierar sig som kristna, ­judar, muslimer eller något annat. Smith menar att MTD samlar dem som tror på en abstrakt och opersonlig gud som har skapat världen, vakar över mänskligt liv på jorden och som i överensstämmelse med de flesta världsreligioner vill att människor ska vara goda, trevliga och rättvisa mot varandra. Eftersom MTD är en religion med fokus på människors gärningar kommer alla goda människor till himlen när de dör.

Utövarna av MTD tror inte att deras gud behöver leda dem, utan livets centrala mål är att du som individ är lycklig och mår bra. Vad det innebär bestäms av var och en; fungerar det för dig så är det gott. Utifrån denna individualistiska hållning behöver inte denna gud vara involverad i ditt liv för att du ska förändra dig, utan står standby redo för de ­undantag då just du behöver hjälp från denna gud.

Förändrar kyrkor

MTD förändrar ingen individ, men den förändrar kyrkor då de som praktiserar MTD i sin vardag kan delta i bland annat kristna församlingar. I vårt hyperindividualistiska samhälle fungerar MTD som handen i handsken för individer som strävar efter oberoende i sociala relationer som familj, församling och tro. Individualism handlar inte om egoism, utan att individen blir den subjektiva medelpunkten för allt, inte Gud. Det finns många som har ­bejakat en sådan utveckling, särskilt bland äldre som gjort upp med en syndakatalog.

I frikyrkor har evangelisk identitet och värderingar kritiserats. Strävan har varit att kristen tro inte ska förändra människor, utan att kristna – kanske främst frikyrkliga – ska vara som folk är mest. Enligt Smith är risken uppenbar att tron degenerar antingen i en patetisk version av kristen tro ­eller koloniseras och fördrivs av en helt annan religiös tro.

Växande sekularisering

Egentligen behöver inte utövarna av den hyperindividualistiska MTD någon kyrka eller församling och i dess fotspår finns en växande sekularisering. MTD-guden är snarare lik en vara som kan konsumeras för att tillfredsställa en ibland uppkommen ­efterfrågan. I MTD, denna gärningarnas religion, är förlåtelse tämligen betydelselöst. Detta kan knappast vara förvånande när MTD-guden är satt på standby och varken Jesus försoningsoffer på korset eller uppståndelse har betydelse.

MTD är något helt annat än att vem som helst kan bli frälst, där relationen med Gud är online och ständig uppkopplad. Det händer något för den som tror att Jesus offer på korset visar att Gud är kärlek, att han älskar varje människa, att Jesus vill att vi älskar varandra, att Gud skapat världen och varje människa med målet att vara lik honom. Hela världen förändras, det finns förlåtelse för synder, hopp och evigt liv.

När en uppkopplad online-­relation med Jesus levs i vardagen så att den märks är det något att tala om för alla som vill lyssna.

1 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA
Annika Davidsson
Mycket bra

 

Till minne