Hallå där…Joakim Lundqvist

Joakim Lundqvist

Joakim Lundqvist, Equmenias ordförande och biträdande ­generalsekreterare.

Joakim Lundqvist som har tillträtt som tf general­sekreterare för IOGT-NTO efter tre år som generalsekreterare för organisationens barn­verksamhet Junis.

När bytte du stol?
– Det var första maj. Nu går jag åt vänster i stället för höger i korridoren på huvudkontoret på Stora Essingen i Stockholm.

Vad kommer jobbet att innebära?
– Det är ett tillförordnande, och jag ska vara med och leda rörelsen och kansliet i den utredning som pågår angående den framtida organiseringen. Det är superroligt!
– Jag har ju en bakgrund i Equmeniakyrkan där man jobbar över gränserna mellan olika åldrar och grupper. Här är Nykterhetsrörelsens scoutförbund, Ungdomens nykterhetsförbund, IOGT-NTO och Junis helt separata organisationer. Det ska bli jättespännande att få vara med i förändringen till ett närmare samarbete, att ta vara på varandras guldkorn och skapa något nytt fantastiskt tillsammans.

Hur kom du in i nykterhets­rörelsen?
– En kompis pappa delade annonsen om en ledig tjänst och jag sökte den. Jag har delat ideologin, jag har en restriktiv alkoholsyn själv, speciellt med tanke på barn och ungdom. Och jag var med och tog fram en alkoholpolicy i Equmenia. Så det låg nära mig.

Ser du några likheter mellan nykterhetsrörelsen och fri­kyrkan?
– Ja, jättemycket! De bygger båda mycket på gemenskap och har lite av samma folkrörelsetänk. Där finns en idé om att förändra världen genom att nå ut med sitt budskap. Och budskapen – om kristen tro och om att avstå alkohol - är till viss del kontroversiella. Man har också lokala fastigheter som föreningarna måste hantera. Jag har väldigt lätt att hitta in och förstå hur organisationen är uppbyggd.

Hur mår nykterhetsrörelsen i dag?
– Den mår bra, men har också utvecklingspotential. Medlemsantalet har minskat. Frågan om alkohol hanteras i dag på en annan nivå utifrån forskning om skadeverkningar på både individ och omgivning. Att avstå alkohol har också blivit allt vanligare nu, framför allt i yngre åldrar.

Nu, den 9 maj firas ”Folknykterhetens dag”, vad betyder den?
– Den firas hela veckan och hur det görs beror på hur lokala föreningar väljer att engagera sig. Betydelsen av att avstå alkohol är så viktig att lyfta. I Sverige har 20 procent av barnen en förälder med alkoholproblem. Vart femte barn! 3,5 procent av barnen har en förälder som fått sjukhusvård eller har avlidit på grund av alkohol. Siffrorna behöver bli synliga för att hjälpa lärare och andra som jobba med barn att veta mer om hur de kan bemöta barnen. Det här kan vara grunden för deras oro, ångest och skolproblem.
– Men vi kan inte bara jobba med brandsläckning, vi måste minska andelen vuxna med alkoholproblematik. Det handlar också om det sociala trycket att alkohol är grund för gemenskap, eller kulturen med att ge alkohol som gåva, skramla till läraren och ge en flaska vin utan minsta tanke på vilka konsekvenser det kan ge. Det finns en romantiserad bild av alkohol som vi måste förändra.

Kerstin Schönström

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA

 

Till minne