Heroisk kamp för att rädda studieförbunden efter regeringsbeslutet

workshop
Efter regeringsbeslutet om minskade anslag kämpar landets studieförbund frenetiskt med rädda så mycket av verksamheten som möjligt. Bilden från en workshop om Existentiell hälsa i Härnakyrkan, Ljungsbro, anordnad av Bilda förra året.  Foto: Mikael M Johansson

En tredjedel av statsbidragen till studieförbunden försvinner under tre år. Neddragningen har redan börjat och de ursprungligen tio studieförbunden har nu blivit nio.

Regeringen har aviserat neddragningar för studieförbunden under tre år på sammanlagt 500 miljoner kronor. I år dras anslagen ner med 250 miljoner kronor. Studieförbunden har i samverkan gett ut en rapport där man visar på vilka konsekvenser neddragningarna har fått och kommer att få för studieförbunden och deltagarna under årets första tre månader.

Bekymmersam bild i rapporten

– Många verksamheter har redan stängt ned och deltagarna drabbats. I rapporten framträder en bekymmersam bild. De som drabbas direkt är alla de människor som bildar sig i studiecirklar och som tar del av kulturarrangemang, men också alla de som leder studiecirklar som nu försvinner, säger Studieförbundens ordförande Gunnar Danielsson.

Ett studieförbund har redan fått ge upp, Kulturens, som nu läggs ned.

Kommer bli tufft i framtiden

Att fullt ut bedöma hur framtiden kommer att se ut är svårt att bedöma i dagsläget, med det kommer att bli jättetufft, säger Samuel Gustafsson, förbundsrektor i Bilda.

– Vi har fått göra uppsägningar och nedskärningar och nu ser vi hur det påverkar verksamheten med full kraft. Det är ett viktigt men svårt arbete med hur vi ska prioritera, men fortsatta neddragningarna kommer påverka både personal och verksamheten, deltagare och personal.

Minskad närvaro på landsbygden

En konsekvens som många studieförbund ser är att man kommer kommer att minska närvaron på landsbygden. De insatser som görs för särskilda grupper och kräver mer resurser riskerar att drabbas hårt, enligt Samuel Gustafsson. Studieförbunden kommer förmodligen också att behöva höja avgifterna.

Han har svårt att få ihop regeringens ekvation där man säger sig uppskattar studieförbundens verksamhet och samtidigt gör nedskärningar som äventyrar deras framtid. Samuel Gustafsson hoppas det ska gå att bromsa regeringen så att aviserade indragningar för 2025 och 2026 inte genomförs.

Kommer drabba ännu fler

– Vi vet inte hur det ser ut nästa år, men planen enligt regeringen är ju att neddragningarna ska fortsätta och då kommer det drabba ännu flera deltagare och verksamheter. Vi som studieförbund kommer att fortsätta att agera genom påverkansarbete och opinionsbildande.

Studieförbundens Generalsekreterare David Samuelsson konstaterar att nedskärningarna innebär ett maratonlopp i uppförsbacke. Redan efter det första kvartalet har folkbildning släckts ned över hela landet. Elva kvartal återstår av de aviserade nedskärningarna i år. Men vi ger inte upp. Det pågår ett heroiskt arbete från alla studieförbund för att rädda så mycket verksamhet som möjligt över hela landet.

– Vi vill gärna föra en dialog med regeringen om hur konsekvenserna kan lindras så mycket som möjligt, säger Gunnar Danielsson.

Taggar:

Studieförbund

Christina Larsson

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA