Vad tänker kyrkostyrelsen?

Robert Tjernberg

Historien upprepar sig nästan komiskt ibland. I Sändaren från april 2011, blev jag uppmärksammad på, fanns en insändare med namn som ville se Joakim Hagerius vald till kyrkoledare.

Intressant nog återfinns flera av de namnen på den lista som för en tid sedan förordade den ”anonyme kandidaten” inför årets kyrkoledarval. När Joakim Hagerius faktiskt kan väljas.

Brev till Kyrkostyrelsen

Nåväl, frågorna hopar sig när ett brev till Equmeniakyrkans kyrkostyrelse gått iväg med inte bara det 30-tal namn som undertecknade insändaren i Sändaren tidigare i vår. Nu ska uppemot 90 namn på pastorer och diakoner vädja till styrelsen att inte släppa tanken på att Niklas Piensoho, som alla är överens om är dolda kandidaten, kan väljas till kyrkoledare.

Det är ett imponerande förtroendekapital för en kandidat som hoppat av. Eller?

Bara valt att inte kliva fram

Nu beskrivs det mer som att han inte valt att kliva av, utan bara inte kliva fram. Han kunde fortsatt alltså kunna tacka ja om nomineringsfrågan ställdes skarpt.

Av vad jag förstår ska kyrkostyrelsen komma med besked om hur man går vidare med kandidaterna till kyrkoledarvalet innan sommaren.

Måste lägga korten på bordet

Men om den tredje kandidaten inte hoppat av, och ett 90-tal tjänstgörande i Equmeniakyrkan vill ha honom som ledare måste nog styrelsen lägga lite kort på bordet ­tidigare än så.

Om inte annat för de kandidater, Equmeniakyrkans nu biträdande kyrkoledare, som ­öppet står till förfogande. De hamnar i en märklig rävsax där de nu behöver förhålla sig till en kandidat som de officiellt inte ska samspela med i processen.

Frågor till kyrkostyrelsen

Här kommer därför några frågor som Equmeniakyrkans styrelse gärna får klargöra:

1. Hade den tredje kandidaten inte valt att hoppa av processen?

2. Är den tredje kandidaten fortsatt aktuell?

3. Har han isåfall intervjuats vid sidan av de två offentliga intervjuerna med Joakim Hagerius och Karin Wiborn, eller kan det bli aktuellt med en ytterligare videointervju innan styrelsen lämnar besked om hur processen går vidare?

4. Hur avser kyrkostyrelsen hantera att en kandidat som officiellt inte är med i kyrkoledarvalet får så starkt stöd av tjänstgörande i Equmeniakyrkan?

4 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA
Anders Andersson
Oavsett vilken den tredje kandidaten kan vara har vederbörande diskvalificerat sig själv i det att hen inte öppet och på det sätt Kyrkostyrelsen valt att arbeta låter sig presenteras för församlingarna..
Elisabeth Svedin
Så bra att valet av en ny kyrkoledare sker demokratiskt och transparant med de 2 officiella kandidaterna som frågats ut offentligt. Hur är det ens möjligt att ha en hemlig tredje kandidat?
Anders Renström
Jag tycker absolut att Niklas Piensoho skall tillfrågas och stå som tredje kandidat.
Carl Lagerkvist
Ja eller hur tänker de 90 som sätter sitt förtroende och demokratin på spel?

 

Till minne