Många led av stängda kyrkor under pandemin

Under våren 2020 stängdes kyrkorna i Storbritannien helt, men senare under pandemin fick kyrkorna hålla öppet, om man följde myndigheternas riktlinjer. Foto: Elizabeth Dalziel

I England har tusen katoliker fått frågor om tillvaron under pandemin. Två tredjedelar mådde dåligt av kyrkstängningarna.

Det var inte bara i Sverige som kyrkor stängdes under coronapandemin. I Storbritannien var det under långa perioder olagligt att mötas i kyrkor och andra religiösa samlingsplatser. Nu genomförs en utredning av hur Storbritannien hanterade coronapandemin.

Som ett eget bidrag till den utredningen har den katolska kyrkan i Storbritannien genomfört en enkätundersökning med tusen katoliker.  Undersökningen fann att 62 procent av de tillfrågade rapporterade att deras mentala och fysiska välbefinnande påverkades negativt då de inte kunde gå till kyrkan.

Chockad av svaren

Sheila Hollins, som är direktor för The Catholic Union, säger att svaren är chockerande.

- De bekräftar att nedstängningen av kyrkor var inte bara oerhört impopulär, utan hade en verklig inverkan på människors välbefinnande, säger hon till The Catholic Herald.

- Ökningen av antalet människor som känner sig ensamma eller deprimerade som en direkt följd av stängningarna är särskilt chockerande.

Hon menar att kyrkor och andra trosgemenskaper behandlades felaktigt under nerstängningarna.

- Det är tydligt från dessa resultat att platser för tillbedjan aldrig borde tvingas stänga igen, säger hon.

Kyrkor sågs som pubar

Kyrkor placerades i samma högriskkategori som pubar, biografer, frisörsalonger och skönhetssalonger eftersom regeringen hävdade att social distansering inom dem skulle vara svår under en tid med förhöjd risk för smitta.

En respondent i enkäten beskrev kyrkostängningarna som "en av de mest påfrestande upplevelserna i mitt liv". En annan sa: "Jag blev mycket deprimerad - det kändes som att en del av mig saknades." En annan sa: "Jag bor ensam och att gå till daglig mässa är den viktigaste händelsen i mitt liv."

Andra resultat från undersökningen:

• Bara 25 procent av de tillfrågade ansåg att det var nödvändigt att lagstifta om att stänga kyrkor och andra platser för tillbedjan i början av pandemin.

• 93 procent av de tillfrågade tyckte inte att politikerna ägnade tillräcklig uppmärksamhet åt människors tro när de fattade beslut under pandemin.

Undersökningen visade också att inte alla återvänt till kyrkan, omkring tio procent säger att de går mer sällan till kyrkan eller inte alls sedan pandemin.

 

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne