Kyrkor och biståndsorgan: Känner stor oro för båda sidors civilbefolkning

Civilbefolkningens situation på grund av stridigheterna ­mellan Hamas och Israel oroar flera kyrkliga företrädare. Bilden från al-Aqsa Hospital i Gaza, tagen i söndags. Foto: Adel Hana/AP/TT

”Herre förbarma dig. Vi ber för Israel Vi ber för Palestina. Låt krigets vansinne sluta”.
Religiösa organisationer och kyrkor var snabbt ute på sociala medier med böner om fred och försoning efter terrorgruppen Hamas fasansfulla attack på Israel, och de efterföljande bombningarna av Gaza. 

– Våldet och grymheterna måste få ett slut, säger Sofia Camnerin, generalsekreterare på Sveriges kristna råd (SKR).
– Vi fortsätter lyfta budskapet att ockupationen ska hävas för båda folkens skull och att krigets lagar nu måste råda
Hon berättar att SKR redan på lördagsmorgonen delade böner och därefter uppmaningar till omedelbar fred från både Kyrkornas världsråd och de svenska kyrkoledarna som var samlade till möte i början av veckan.  
– Vi uppmanar till bön i våra samfund, och vi har också skrivit en bön och en hälsning till Judiska centralrådet, som ligger på vår hemsida.

Personliga kontakter

Officiella kontakter med kyrkor i området har inte skett, men däremot personliga kontakter.
– Det som nu händer är fruktansvärt, jag känner bara sorg och smärta, säger Equmeniakyrkans  biträdande kyrkoledare Karin Wiborn.
– Just nu förfasas vi över Israels exempellösa bombningar, liksom av Hamas illdåd, helt klart har de fått stöd utifrån. Men hur invånarna i Gaza tidigare blivit behandlade påverkar förstås. Man ska komma ihåg att palestinierna haft det förfärligt under år­tionden.  
Enligt israeliska uppgifter är det Hamas fästen som ska bombas och organisationen utrotas efter bland annat slakten på festdeltagare i öknen och av spädbarn på en kibbutz. Men terroristerna gömmer sig bland civilbefolkningen, och som vanligt är det kvinnor, barn och gamla som drabbas hårdast.

Följer utvecklingen på plats

Både Equmeniakyrkan och SKR följer utvecklingen på plats noga.
– Vi har inga samarbetskyrkor i just det här området, men många kontakter, säger Karin Wiborn.
På frågan om kriget också påverkar, och kanske splittrar församlingar i Sverige, svarar hon diplomatiskt att Equmeniakyrkan ju har många mångkulturella församlingar,
– Men det är komplicerat. Det finns så många dimensioner, många olika bibeltolkningar, och olika bakgrunder och kulturer man vuxit upp med.
– Till dem alla kan jag bara säga att det aldrig kan vara rätt att någon dör. Det är den utgångspunkten vi måste ha.
För SKR har främsta fokus varit det ekumeniska följeslagarprogrammet, som också Equmeniakyrkan stöder, och de utskickade följeslagarna.
Samtliga tjugofyra ekumeniska följeslagare har evakuerats och de sju svenska följeslagarna är tillbaka i Sverige. Men arbetet fortsätter. Kontoret i Jerusalem finns kvar, liksom lokala och regionala kyrkor och nätverk och tills vidare får följeslagarna fortsätta sitt arbete från sina respektive hemländer.

Beslut om indraget bistånd

Men framtiden är osäker beroende på den svenska regeringens beslut om indraget bistånd till ­Palestina. En källa till stor oro bland snart sagt alla svenska ­kyrkor och biståndsorganisationer.
– Det ekumeniska Följeslagarprogrammet har vi drivit i 20 år, utan att ta ställning i konflikten. Men vårt arbete är beroende av det statliga stödet. Om man drar in biståndet riskerar man att helt motverka sitt syfte och i stället försvåra situationen än mer, ­säger Sofia Camnerin  
– Det är dessutom inte sant att biståndet stöttar Hamas. Jag har nu haft anledning att titta på siffrorna och jag kan se att bara två procent av det svenska utvecklingsbiståndet till Palestina går till de styrande i Ramallah. Då ska det handla om ett samarbete mellan den palestinska miljömyndigheten och svenska Naturvårdsverket. Drygt hälften går till civila organisationer som främjar demokrati och mänskliga rättigheter, resten går till multilaterala organisationer som arbetar med samma typ av frågor.

Stöttar Följeslagarprogrammet

Biståndsorganisationen Diakonia stöttar också Följeslagarprogrammet, men har många olika partners och program som till stor del drivs med statligt stöd, både på Västbanken och i Gaza.
– Vi utför ett oerhört viktigt arbete, där vi samarbetar med olika organisationer i civilsamhället, kring framför allt mänskliga rättigheter och demokrati, berättar Diakonias internationella chef, Anna Eggelind.  
– Det är ett arbete som blir ännu viktigare i dagens läge, att stoppa det genom att dra in det svenska utvecklingsbiståndet är helt fel väg att gå, det spelar extrema krafter direkt i händerna.
– Men just nu har allt arbete ändå pausats av säkerhetsskäl, även om Diakonia redan nu är i gång med att undersöka hur arbetet kan anpassas utifrån den svåra situation som nu råder i Gaza.
– Nu kan vi bara koncentrera oss på att internationell humanitär rätt följs, säger Anna Eggelind.  
– Våra expertteam arbetar nu för att uppmärksamma omvärlden på att det finns tydliga krigslagar att följa i en sådan här situation. Vi har mycket fokus på säkerheten, vi bävar för vad som komma skall.

Flyr från plats till plats

Med sorg i rösten säger hon att befolkningen i Gaza har det mycket svårt nu och att många flyr från plats till plats för att undkomma bombardemanget

Men humanitära korridorer då?
– Ja, det är en av de frågor vi jobbar för. Israel är skyldigt att öppna humanitära korridorer, men frågan är komplex.
– Civilbefolkningen på båda sidor är prio. Alla människor är lika värda, som det står i Jakobs brev.

Taggar:

Israel Palestina
1 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Thorsten Schütte
I helgen är det precis 80 år sedan Västerås vänort Kassel mitt i Tyskland lades i ruiner natten 22 - 23 oktober 1943, minst 6000 människor dog. Min mors familj hör till överlevarna, precis som min fars familj i Berlin som också hemsöktes av i bombkriget. Mina föräldrar och deras syskon genomled bombnätterna som helt oskyldiga barn, vilket har präglat dem för livet och indirekt även oss "krigets barnbarn". Det känns ohyggligt att se samma hemskheter hända igen i Gaza, Israel och Ukraina, av historien har mänskligheten inget lärt!

 

Till minne