Krisen i Ecuador: Pastor manar till bön för att stoppa gängvåldet

Marcia Baquero pastor i Equeniakyrkans systerkyrka i Ecuador ser med oro på utvecklingen i hemlandet. Foto: Mikael M Johansson

Det är upplopp i fängelserna. Soldater patrullerar gatorna. I många städer i Ecuador råder just nu utegångsförbud sedan president Daniel Noboa utlyst undantagstillstånd.

-Vi behöver samlas i kyrkorna för att be och finna hopp, säger pastor Marcia Baquero.

Våldsvågen som nu sveper över landet är kulmen på en situation som eskalerat ända sedan pandemin, under 2023 fördubblades antalet offer för våldet till över 8 000.

I tisdags nåddes våldet nya spektakulära nivåer när en grupp maskerade män med dragna vapen dök upp i en nyhetssändning på statliga TC Télevision. Den här gången gick det bra. En specialstyrka lyckades ta sig in i lokalen, och de 13 gärningsmännen greps.

Tiotal ur gisslan ska ha dödats

Samtidigt hålls omkring 130 fångvaktare och andra anställda som gisslan, uppger Ecuadors fängelsemyndighet. Ett tiotal ur gisslan ska ha dödats. Marcia Baquero, pastor Pactokyrkan, mottog beskedet under sin medverkan på Equmeniakyrkans Kyrkokonferens,

Hon är inte förvånad över utvecklingen.

- Vi lever i följderna av att de kriminella grupperna legaliserats, säger hon.

- Gängen har kunnat växa sig så här starka för att de kunnat utnyttja systemet och registrera sig som juridiska personer, med de möjligheter som det innebär.

Ekonomiskt mycket svag stat

Nu slåss gängen om makten och pengarna i en ekonomiskt mycket svag stat, där Ecuador blivit ett transitland för droger.

Marcia berättar att anledningen till den sista tidens våldsamheter är att den nye presidenten tagit till med hårdhandskarna mot gängen. Bland annat gav han order om att landets mest ökände kartellboss, Adolfo "Fito" Macías, en uppsatt gängledare skulle flyttas till ett säkerhetsfängelse i staden Guayaquil.

- I hans fängelsecell hittades 15 mobiler, som i sin tur ledde till en våg av arresteringar och efterlysningar. Det är mycket som kommit fram i ljuset, vi kallar det för metastasfallet, avslöjar Marcia.

Själve Adolfo är dock försvunnen. Han tros ha rymt för flera dagar sedan.

Undantagstillstånd i 60 dagar

President Daniel Noboa, som tillträdde så sent som i oktober. har utlyst undantagstillstånd i 60 dagar och givit militären i uppdrag att slå ut gängen.

- Det är bra för situationen har stadigt blivit värre, det är så många grupper nu, och man beräknar att minst 34 000 är aktiva i ett kriminellt nätverk, berättar Marcia Baquero.

Enligt officiella uttalanden finns 22 grupper som militär och polis beordrats slå till mot.

Nästan folktomma gator

Nyhetsmedia rapporterar också om att affärer och skolor var stängda på onsdagen i flera städer Gatorna i huvudstaden Quito är nästan folktomma och invånarna hukar i rädsla.

Men för att bekämpa rädslan och öka hoppet behöver de kristna i olika städer i Ecuador samlas i gemenskap, understryker Marcia.

- Men en del av våra medlemmar vågar inte gå i kyrkan, man är orolig för att gängen ska rikta in sig på kyrkorna. Våldet ju komma från vilket håll som helst.

Ecuadors biskopar har också gjort ett uttalande som manar ”alla goda medborgare” till hopp och mod, och lovar att våldet inte kommer att segra.

Taggar:

Ecuador
0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne