Tusentals baptistdop i krigets skugga

hjälparbete

Ukrainska baptistförsamlingar är starkt involverade i det hjälparbete som bedrivs allt medan kriget pågår. Foto: Ukrainska baptistunionen

Mitt i en svår krigssituation fortsätter baptistkyrkorna i Ukraina att hjälpa nöd­lidande.

Det berättar baptist­ledaren Igor Bandura, som samtidigt gläds åt att 2 500 personer har döpts.

Kyrkor som förstörs, församlingar som töms på medlemmar när människor flyr och pastorer som dödas eller som grips av den ryska militären. Men också stora hjälpinsatser, fullsatta kyrkor och 2 500 döpta.

Efter det att Ryssland attackerade Ukraina den 24 februari har församlingar i hela landet ställt om för att distribuera nödhjälp till alla som behöver.

– Våra församlingar har startat center för att möta de mest basala behoven. Vi har också distribuerat hjälp till de nyligen befriade områdena, säger Igor Bandura, som är vicepresident i Baptistunionen i Ukraina.

Pastor dödad av splitter

Alla baptistförsamlingar fungerar dock inte som tidigare. På grund av att människor flytt, men också för att kyrkolokaler faktiskt förstörts, så har tvåhundra baptistförsamlingar upphört att fungera. En pastor i Kharkiv-området blev också dödad av splitter när han arbetade på sin åkermark. Yevhen Bilotserkivskyi hade stannat kvar under den ryska ockupationen för att betjäna sin församling. Andra pastorer har trakasserats och arresterats. Påfrestningarna är stora.

– Vi känner oss trötta, men i svåra tider så ger Gud extra nåd. Vi kanske, efter kriget, kommer känna effekterna av stress, men det vi behöver nu är gemenskap och andlig påfyllnad. Det får vi när vi kommer samman, säger han.

Har lyckats vända krigslyckan

Igor Bandura pekar också på att det finns mycket som inger hopp. Han är tacksam över att den ukrainska militären har lyckats vända krigslyckan och nu pressar tillbaka den ryska militären på flera fronter.

– Vi är övertygade om att Gud inte har övergett Ukraina. Vi tvivlar inte på att Ukraina kommer att vinna kriget, och efter det kommer vi att bygga upp vårt land igen, säger han.

Kriget innebär ett stort lidande. Människor dödas, hus och hem förstörs.

– Men människor är förenade och villiga att betala priset för seger, och sedan bygga upp landet. Många har också flytt, och vi vet inte hur många som kommer tillbaka, men jag tror det är många som vill bygga upp landet igen. Det finns hoppfulla tecken.

Fortsätter utbilda ledare till kyrkorna

Han tror också på en ljus framtid för baptistkyrkorna i landet. Under kriget uppskattar Baptistunionen att 20 000 nya människor har sökt sig till församlingar, och de senaste månaderna har 2 500 människor döpts. Mitt i kriget fortsätter pastorsseminarierna att utbilda ledare till kyrkorna. Baptistförsamlingarna har också arrangerat 300 sommarläger för barn och man distribuerar biblar.

Igor Bandura berättar att det startats sex kristna center i området runt Bucha, som blev känt över världen för de fruktansvärda övergreppen på civilbefolkningen. I centren får befolkningen nödhjälp, men teamen hade också gudstjänster på söndagarna.

– Under gudstjänsterna delade man inte ut någon hjälp, men människor kom ändå, och det började att växa fram nya kyrkor. Jag besökte själv en av dessa platser, och där var så mycket människor att jag knappt kom in. Det är tecken på vad Gud gör nu, ­säger han.

Han berättar att man fortsätter att få stöd från baptistkyrkor i hela världen. Och behoven är fortsatt enorma.

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA

 

Till minne