Ny dokumentär visar mörk sida av världskända predikanten

TB Joshua, vem var han egentligen? Foto: SCOAN

Våldtäkter, slaveri, häxkonst. En ny dokumentär visar en nattsvart sida av en av världens mest kända predikanter.

"Vi trodde alla att vi var i himlen, men vi var i helvetet, och i helvetet händer fruktansvärda saker," berättar brittiska Rae som levde som TB Joshuas lärjunge i över ett decennium.

 

En ny BBC-dokumentär rullar upp en skrämmande bild av systematiska våldtäkter, misshandel, dödsfall och slavarbete. Allt kopplat till en av världens mest inflytelserika karismatiska ledare, nigerianska TB Joshua.

Kyrkan kallad Synagouge church of all nations, SCOAN, har länge varit ett av Nigerias största turistresemål och lockat människor från hela världen att delta i de spektakulära söndagsmötena med helande, och TB Joshua, i fokus. Han har också ofta varit i  topp på listor över mest förmögna predikanter i världen, och hade ett inflytande som sträckte sig över nationsgränser och in i högsta politiska kretsar.

Hände bakom låsta dörrar

Efter att han dog 2021 har nu fasade börjat krackelera och flera av hans tidigare närmaste medarbetare pratar öppet om de oegentligheter som försigick bakom lykta dörrar.

I dokumentären vittnar flera kvinnor om hur de systematiskt blev våldförda på av ledaren, samtidigt som de indoktrinerats till att kalla honom "pappa" och se honom som den person i världen som stod närmast Jesus. 

Kvinnor som blev gravida under övergreppen tvingades till smärtsamma aborter i kyrkans lokaler och värst utsattes de som var "profetens" närmaste. 

Anklagas för falska helanden. Foto: Emmanuel TV

Tvingades till aborter

Jessica Kaimu, från Namibia, säger att hennes lidande varade i mer än fem år, att hon som 17-åring först våldtogs av henne henne, och att hon sedan genomgick fem aborter under sin tid i kyrkan.

Även Rae från England utsattes, liksom många andra kvinnor i gruppen som kallades "hans lärjungar". Flera gånger försökte hon ta sitt eget liv innan hon förstod att den hon kallade "Gudsmannen" gjorde så här mot många fler.

Enligt ett annat vittne pågick övergreppen uppemot fem gånger i veckan, ofta med en grupp personliga manliga betjänter inlåsta i ett rum intill.

TB Joshua hade mäktiga vänner, här med Danilo Medina, president i Dominikanska republiken. Foto: Wikimedia

Inlåsta medlemmar och "häxkonst"

Men i dokumentären förekommer inte bara anklagelser om sexuella övergrepp.

Personer i hans närhet vittnar nu också om fejkade mirakel, ett system för att bryta ner medlemmar till den grad att de kapade banden med alla utanför kyrkan. Flera av de högprofilerade medlemmarna som sedan lämnade menar att de senare utsatts för rena mordförsök.

På ett särskilt "böneberg" ska Joshua också använt sig av olika typer av häxkonst för att kasta förbannelser på lärjungar och andra. Bland annat berättas i dokumentären om en händelse när TB Joshua iklädd en lång röd robe och ett svärd spetsade bilder på lärjungar under någon form av mörk seans för att "förslava" dem.

Lämnade dottern att dö

Mest hjärteskärande är kanske ändå hans dotter utanför äktenskapet, som vittnar om ett liv i tortyr där hon till slut lämnades att dö på gatan.

- Vi vill att världen ska veta vem han egentligen var, säger Rae i dokumentären.

3 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Anders
Det vore kanske klokt att fråga sig själv om BBC som har en historia av anti kristligt beteende genom att anställa pedofila och att betala vittnen för att ha en bestämt åsikt ska presenteras som varande sanningen rörande en död predikant. Hur tänker tidningen här? Jag har varit i SCOAN och vittnat dom mirakel som har skett och varit i kontakt med flera som har fått befrielse och helande genom SCOAN. Har ni försökt att ta reda på sanningen från andra sidan av lägret eller väljer ni utan att blinka med ögat att vidarebefordra antikristligt media som varande sanningsenliga?
Stefan
Jag har vetat detta när jag såg honom första gången på bibel skolan
Stefan
Jag visste detta angående detta när man såg honom på bibelskola i en video angående hans möte ... De ser ner på andra kristna som är födda på nytt.... När man ser hur Jesus Christ karaktär och hans liv och beteende mot människor, och hans mirakler Jesus gjorde alldrigt konstiga saker Som Josua .... Jesus va äkta och sanning ... Jesus är livet och sanningen ,vägen inte genom Josua...Amen

 

Till minne