Metodistsamfund fattar historiskt beslut om homosexuella pastorer

United Methodist Church är en världsvid kyrka, som har sin bas i USA. Hbtq-frågor har splittrat samfundet. Foto: AP Photo/Charlie Riedel

Efter decennier av låsningar i hbtq-frågor har nu United Methodist Church avskaffat ett kontroversiellt förbud.

United Methodist Church generalkonferens 2019 kom till stor del att handla om förbudet för dem som lever i homosexuella relationer att tjäna som pastorer i samfundet. Då röstade delegaterna för att upprätthålla den regeln. Men under den generalkonferens som nu hålls i North Carolina i USA blev det ett annat utfall. I ett konsensusbeslut, som genomfördes utan föregående debatt, ställde sig generalkonferensen bakom ett upphävande.

Beslutet möttes av jubel och applåder. En av dem som jublade var biskop Karen Oliveto från Mountain Sky Area, som är den första öppet homosexuella biskopen i samfundet.

-  Idag firar vi denna historiska omröstning. Imorgon kommer vi att fortsätta att arbeta tillsammans. Att lära av varandra. Att stå vid varandras sida. Att fortsätta att bredda cirkeln så att de som befinner sig i marginalen av kyrkan och samhället kan hitta ett hem, sa hon till UM News.

Beslutet innebär att församlingar har rätt att anställa pastorer som lever i homosexuella relationer, men församlingar har också rätt att inte göra det. Pastorer kan också i fortsättningen avstå från att viga samkönade par.

Generalkonferensen beslutade också att UMC-församlingar inte längre har rätt att lämna samfundet. Sedan 2019 har församlingar kunnat göra det, något som inneburit att 7 400 församlingar i USA med mer konservativ inriktning lämnat.

UMC har sin främsta bas i Nordamerika där man stadigt tappat medlemmar, men har också församlingar i Afrika och Asien som växer. Församlingar i Afrika och Asien är ofta mer teologiskt konservativa.  

Taggar:

Metodism HBTQ

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne