Kristna i Pakistan: Vi lever med ständig oro

Minst åtta dödades och över 40 skadades i helgen i en självmordsattack mot en metodistkyrka i Quetta i Pakistan.Sändarens Christina Larsson har pratat med Anthony Lamuel, generalsekreterare för Church of Pakistan som själv miste en anhörig i attentatet.

Anthony Lamuel är på väg till Quetta när Sändaren når honom. Han är generalsekreterare för Church of Pakistan och Pakistans Bibelsällskap och under ett knastrigt mobilsamtal berättar han om förödelsen som rapporterats till honom.  Två av hans egna familjemedlemmar finns bland de skadade och en anhörig dog.

– Det är ett fruktansvärt dåd och vi känner stor sorg över det som hänt. Eftersom det är jultid så hade ovanligt många människor samlats i kyrkan, omkring 400 personer. Söndagsskolan som har 100–150 barn skulle medverka i gudstjänsten men befann sig i ett intilliggande rum när attentatet hände. Men det fanns barn inne i lokalen som blev ögonvittnen till hur människor dödades och skadades, berättar han.

Attacken mot Bethel Memorial Methodist Church utfördes av två självmordsbombare men polisen lyckades skjuta ihjäl en innan han tog sig in i kyrkan. Den andre nådde kyrkans ingång där han utlöste sin sprängladdning men han hann dessförinnan öppna eld mot den gudstjänstfirande församlingen. Anthony Lamuel berättar om chockade och skräckslagna människor.

– Trots att säkerheten kring kyrkorna ökat så är den inte tillräckligt. Vi har nu blivit kallade till myndigheterna för att samtala om hur de kan förbättras ytterligare, säger han.

Ett tiotal kristna samlades efteråt utanför ett sjukhus där de skanderade slagord med krav på bättre säkerhet för den religiösa minoriteten.

Det är inte första gången kristna kyrkor blir måltavlor för muslimsk terror, men det är första gången IS tar på sig ansvaret. Den kristna minoriteten, som utgör 1,6 procent av 180 miljoner invånare, är mycket utsatt och flera tidigare attentat har skördat många människoliv och åstadkommit stor skada.

– Naturligtvis påverkar det oss. Vi lever med en ständig rädsla för att det kan hända igen. Men terroristerna får inte stoppa oss, vi kommer att fortsätta fira gudstjänst som vi hittills gjort.

Anthony Lamuel skickar med en hälsning till Sändarens läsare: Fortsätt be för oss!

Det kommer att ta tid innan metodistkyrkan i Quetta kan öppnas för gudstjänst igen. Först måste förödelsen efter bombattentatet städas upp och människor hämta sig efter en fruktansvärd upplevelse, säger Anthony Lamuel.

Kyrkor runt hela världen har fördömt attacken mot metodistkyrkan i Pakistan. Bland annat har Kyrkornas Världsråds generalsekretererare Olov Fykse Tveit uttryckt kyrkornas sorg över förlorade människoliv. Även Equmeniakyrkan har uppmanat till förbön för de kristna i Pakistan.

Anthony Lamuel var nyligen i Sverige för att bland annat samtala om det samarbete som Svenska kyrkan och Equmeniakyrkan har med Church of Pakistan.

– Vi är tacksamma för allt stöd som kyrkor över hela världen visar oss, säger han.

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA

 

Till minne