Kristna företagarna: Om vi går med vinst kan vi göra bra saker

BA Wingre och Gerd Wingren
Sociala och miljömässiga värden är ledord för BA och Gerd Wingren som driver möbelföretaget Hagagruppen i Bottnaryd. Foto Anna Hållams

Går det att förena att driva vinstgivande företag och samtidigt vara ansvars­tagande kristen och verka för ett hållbart samhälle?

Inför ett 20-tal åhörare vid den kristna miljöorganisationen God jords höstsamling vände och vred företagarmakarna Gerd och BA Winberg på frågeställningen.

– Det är en utmaning, vi lever ju på konsumtion, konstaterar BA (som skall uttydas Bernt Arne, men det är det få som säger) Winberg.

– Hållbarhet är en grundtanke hos oss, fyller Gerd Winberg i.

Att bli företagare var ingen självklarhet. Ett antal år som missionsarbetare i Zimbabwe påverkade mycket. Vad är viktigt i livet? BA:s far var i möbelbranschen, det var en entreprenörsfamilj. Sonen såg avigsidorna med jobb mest hela tiden.

Grossistföretag som sysslar med möbler

Efter mycket grubblande och långa promenader (Gerd Winberg var mest motvillig) blev det dock så att man gick i pappas och svärfars fotspår. I dag driver de Hagagruppen som finns i hem­orten Bottnaryd (samhället ligger i nordvästra Småland, på gränsen till Västergötland). Ett grossistföretag som sysslar med just möbler, stoppade. Man importerar och säljer vidare till olika möbelhandlare. Klassiska Chesterfield är en av produkterna. Före­taget har elva anställda och omsätter omkring 100 miljoner årligen. Hagagruppen importerar från Kina

– Det är lite skamkänsla, ­säger BA Winberg.

– Lite svårt är det, vi har ju inte insyn ner till minsta skruv, lägger Gerd Winberg till.

Dilemmat har man försökt lösa ­genom att arbeta med få leverantörer. Och på det sättet bygga upp en nära kontakt.

– Vi jagar inte pris.

Krav på arbetsmiljö

Det kinesiska företag man köper från säljer nu uppåt 40 procent till Hagagruppen. Då kan man också ställa krav till exempel på arbetsmiljö och hur textilerna som används är tillverkade.

Resorna till Kina har också blivit färre. Pandemin visade hur mycket som kan lösas digitalt.

– Man behöver inte åka flera gånger om året, vi har inte varit där på fyra år innan nu i november, berättar BA Winberg.

Personliga möten är viktiga och behövs också. Paret berättar historien från ett tidgiare besök om hur de vandrade runt med före­tagsledningen i Kina och såg ett stort oanvänt område.

”Här skulle väl era anställda kunna få odla?”, sa Gerd Winberg lite på skoj. Nästa gång man kom var personalodlingen verklighet.

Man kan inte vara kristen bara ett par timmar i kyrkan på söndagar, Vi är Jesu händer och fötter 24/7. Gerd Winberg

Hagagruppens egen personal­politik ska också präglas av hållbarhet – social sådan. Hälften av personalstyrkan har invandrarbakgrund och det finns en anställd med grav synnedsättning.

Kan påverka andra företagare

Genom sitt kontaktnät kan man också påverka andra företagare i bygden, hjälpa till med att skaffa jobb och bostad åt nyanlända till exempel.

En idé från Hagagruppen som spridit sig till andra företag i Bottnaryd är att sponsra biodling.

– En burk honung är en perfekt present som också öppnar upp för samtal om hållbarhet.

Tio procent av Hagagruppens vinst går till att sponsra olika organisationer. Erikshjälpen har fått stöd liksom Bottnaryds IF, för att nämna två exempel.

Solpanel och elbilar är självklarheter för företaget. Faktum är att näringslivet i dag till driver hållbarheten framåt.

– Det som var unikt för tio år sedan, som sopsortering, är i dag en självklarhet. Det är en starkt förändrad syn, säger BA Winberg.

Vad återstår då för Hagagruppen?

– Att satsa på möbler som är hållbara och cirkulära. Just stoppade möbler är inte helt lätta att återanvända. Att klä om en fåtölj som kan köpas till lågt pris lönar sig inte. Detta är en utmaning.

Paret Winberg är aktiva i Bottnaryds alliansförsamling.

– Man kan inte vara kristen bara ett par timmar i kyrkan på söndagar, Vi är Jesu händer och fötter 24/7. säger Gerd Winberg.

Maken fortsätter:

– Ett företag måste gå med vinst, men vi kan samtidigt göra bra saker. För att vara företagare är att vara en del av samhället. Men då måste man våga öppna upp.

Taggar:

Miljö

Erik Lindfeldt

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne