Japans kejsare abdikerar

Japans kejsare Akihito kommer att abdikera den 30 april 2019, meddelar landets premiärminister Shinzo Abe. Kronprins Naruhito, 57, väntas sedan ta över tronen dagen efter. Det blir i så fall den första abdikeringen av en japansk kejsare på nästan tvåhundra år.

 

Den populäre 83-årige kejsarens önskan om att kliva ner från tronen, med hänvisning till hans höga ålder och hälsa, chockerade landet förra året. Han har vårdats för prostatacancer och genomgått en hjärtoperation. Japans parlament stiftade därför i somras en lag som möjliggör för kejsare Akihito att abdikera. Lagen slog fast att abdikeringen måste ske inom tre år, och att den inte kan användas av framtida kejsare.

Japan är en av världens äldsta monarkier. Endast män har möjlighet att bestiga tronen.

FAKTA: 

Kejsarfamiljen består av 19 medlemmar och leds av kejsar Akihito som har haft det traditionstyngda ämbetet i 27 år. Han har avsagt sig sin gudomliga status och anses vara en relativt modern kejsare, utbildad till marinbiolog. Han är gift med Michiko Shoda och tillsammans har de tre barn där den äldste är sonen och kronprinsen Naruhito. Kronprinsen har ett barn, prinsessan Aiko men eftersom hon är kvinna kommer hon inte att kunna ärva tronen efter sin far. Budet går då till kejsarens andre son, Akishino, som är pappa till tre barn varav sonen prins Hisahito nu står som trea i tronföljden.  

Den japanska monarkin inrättades för 2600 år sedan och när en ny kejsare tillträder inleds en ny tideräkning. Namnet på perioden står för kejsarens inriktning. Akihitos tidräkning kallas Heisei och handlar om inre frid, yttre blomstring och fred.

 

Taggar:

Kungahuset

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA

 

Till minne