Israel portar palestinavänner

Sedan länge råder inreseförbud för organisationer som öppet tar ställning för våld och terror mot israeler i landet. Men nu höjer Israel tonen och svartlistar ett 20-tal organisationer som uppmanar till bojkott av israeliska varor och tjänster.

Israel portar alltså organisationer som verkar för BDS, en internationell kampanj för bojkott, desinvesteringar och sanktioner mot Israel så länge som det man menar är ockupation och folkrättsbrott fortgår. Sådana organisationers medlemmar kommer nu att nekas tillträde till Israel och följaktligen till Palestina. Bland organisationerna finns Den palestinska solidaritetsorganisationen (PGS) tillsammans med bland annat Judisk röst för fred, Amerikansk vänskapsutskott (kväkarna) i USA och Palestinska kommittén för Norge. 

Entréförnekelse i Israel innebär bland annat att PGS inte kan besöka de barn- och ungdomsorganisationer som de samarbetar med på Västbanken. De kommer därmed inte att kunna övervaka de projekt som de har fått svenskt statligt stöd. 

År 2005 lanserade 170 palestinska civila samhällsorganisationer BDS-samtalet och uppmuntrar globalt stöd till bojkott, avyttring och sanktioner mot Israel tills ockupationen upphör. BDS är en icke-våldsam metod i kampen för ett fritt palestin och bara fred. Förflyttningen härstammar från internationell rätt och samlar inspiration från kampen mot apartheid i Sydafrika där bojkott var en viktig del av motståndet och global solidaritet. För den palestinska solidaritetsföreningen i Sverige som stöder BDS är uppenbart.

 

Taggar:

Israel

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA
Torgny Rabe

Rubriken är uppenbart fel; det borde stå Israelfiender i stället för Palestinavänner.

Mvh, Torgny Rabe

Robert Larsson
Den vinkling som ges i artikeln och som är så vanlig i Sverige är mycket olycklig, särskilt om man vill verka för fred och rättvisa. BDS-rörelsen har den senaste tiden genomskådats av många etablerade demokratiska röster och klassats som antisemitisk, ex av Storbritannien, se http://www.sverigeisrael.se/nyheter/storbritanniens-premiarminister-tydlig-mot-bds-och-den-antisemitism-som-gommer-sig-i-israelhat/ BDS är inget annat än att klä en ulv i fårakläder. I grunden döljer sig ett djupt israelhat. Om Sändaren har ambitionen att vara en seriös tidning behöver artikeln problematiseras betydligt mer. Jag ser fram emot en mer seriös bevakning av vägen till fred i Israel.

 

Till minne