Immanuelskyrkan rikast – församlingarnas ekonomi kartlagd

De 20 största frikyrkoförsamlingarna i landet har tillsammans tillgångar netto på närmare 2,7 miljarder kronor. Överlägset mest pengar har Immanuelskyrkan i Stockholm med tillgångar på 1,2 miljarder kronor. Men även tvåan och trean i sammanställningen har betydande förmögenheter: Livets Ord (250 Mkr) respektive Betlehemskyrkan i Göteborg (240 Mkr). Det framgår av en genomgång som gjorts av Dagens Industri (DI Weekend) i samarbete med Sändaren.



De stora värden som har byggts upp under årens lopp är inte okontroversiella. Kärnfrågan är hur tillgångarna ska användas – till verksamheten eller som buffert för framtiden?
Grunden till församlingarnas förmögenheter har i princip alltid lagts i samband med att en kyrka byggts. Med hjälp av frikostigt givande från församlingens medlemmar och stora frivilliginsatser har lånen kunnat betalas av, och i dag sitter många församlingar med obelånade, stora kyrkofastigheter i attraktiva och centrala lägen.
De rikaste församlingarna är de som varit förutseende nog att bygga kommersiella lokaler och bostäder i anslutning till själva kyrkan. Det har i ett första skede inneburit ett större ekonomiskt risktagande, men i slutänden gett skalfördelar samtidigt som marknadsvärdet på själva fastigheten ökat markant.
Samtidigt som stora värden skapats i församlingens fastigheter har offrandet dock minskat, i takt med att antalet medlemmar har blivit färre.
”Varje medlem skänker fortfarande ungefär lika mycket som tidigare. Problemet är att antalet medlemmar minskar”, säger Göran Johansson i Immanuelskyrkans ekonomiutskott. 
I genomsnitt skänker varje medlem i de granskade församlingarna cirka 3 700 kronor per år. Siffran kan jämföras med exempelvis givandet i hela Missionskyrkan, som utslaget per medlem ligger på runt 5 000 kronor per år.

Läs mer i nr 13/2010 av Sändaren eller på www.di.se

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA

 

Till minne