Den som stöttar andra är… den som lyckan får

skog

Foto: Josefin Casteryd

Vad innebär det att vara lycklig? Om man inte är det, kan man då göra något för att bli det? Ja, menar författarna till boken Lyckomanualen som ger dig handfasta tips på temat. Bön är ett av dem.

Therésia Franklin och Cassandra Brunstedt är författare och mångsysslare inom media och kommunikation. Men de är också vanliga småbarnsmammor med stress och prestationskrav. Som många andra upplevde de att det var svårt att få utrymme för det som verkligen betyder något i livet.

– Vi kände att vi hade allt vi ­någonsin önskat oss, men att vi ändå inte var så lyckliga som vi borde vara. Så vi bestämde oss för att ta reda på vad vi gjorde för fel, säger Therésia.

Många konkreta tips

Detta ledde till att boken Lyckomanualen, 11 steg till ett lyckligare liv kom ut i somras. Där finns många konkreta tips på hur man kan göra för att få känslan av lycka att infinna sig på riktigt. Och det är inget eget hittepå, här tas avstamp i den senaste forskningen.

De har intervjuat såväl hjärnforskare och psykologer som religionsvetare och inredningsexperter för att få en bild av hur lyckan kommer och lyckan går.

Therésia säger att det var flera saker som gav en aha-upplevelse. En av dem är hur idén om att finna lyckan inom sig själv, att ge sig själv större plats, inte alls stämmer.

– Att sätta jaget i fokus tror vi ska göra oss gladare, men där visar forskningen att vi har helt fel. Den visar tvärtom att de som ägnar sig åt välgörenhet är lyckligare. Sådant som snällhet, goda gärningar och självuppoffrande handlingar gör oss både friskare och lyckligare, säger Therésia.

Jag tror jag bryr mig mindre om vad andra tycker, och bryr mig mer om vad andra behöver nu.  Therésia Franklin

En annan sak som förvånade var området bön, andlighet och tro som har ett eget kapitel i boken.

Pluggat religionsvetenskap

– Jag blev förvånad att det fanns så mycket forskning om det. Jag har själv pluggat religionsvetenskap men visste inte att man forskade tvärvetenskapligt inom religion och hälsovetenskap i den utsträckningen.

En stor del av de ämnen som tas upp i boken handlar om tacksamhet, gemenskap, snällhet och meningen med livet.

– Alla de aspekterna sammanstrålar i en frivillig sund tro, konstaterar Therésia Franklin.

Forskning visar att människor som ber ger näring åt den andliga dimensionen och upplever att de har en relation med något högre känner sig lyckligare. Att själsligt orienterade personer mår bättre mentalt och har lättare för att anpassa sig till hälsoproblem. Det finns också sociologiska faktorer som gemenskap och livsstil som ger hälsofördelar.

– Men forskare ser också att det viktiga är att den personliga tron måste vara frivillig, religion under tvång har motsatt effekt, berättar Therésia.

Gjort omprioriteringar

Efter ett års arbete med boken har Therésia Franklin blivit ännu mer intresserad av ämnet lycka. Och för egen del har hon gjort en del omprioriteringar.

– Det är lätt ryckas med i en kollektiv idé om allt man vill uppnå, nya mål, att beta av sin bucket list, att resa. Jag inser hur platt allt det här är på något sätt. Hur de väldigt små sakerna, som inte värderas så högt, egentligen är det viktiga i livet.

– Jag tror jag bryr mig mindre om vad andra tycker, och bryr mig mer om vad andra behöver nu, säger Therésia Franklin.

Fakta: 5 bästa lyckotipsen

  • Påminn dig själv om vad du är tacksam över.
  • Var snäll mot dem du möter och engagera dig i andra människor.
  • Hitta ditt eget livssyfte.
  • Tillbringa tid i naturen.
  • Prioritera tid med ­vänner och familj.

Ett kapitel handlar om att vara snäll och naturligtvis är professorn, författaren och föreläsaren Stefan Einhorn intervjuad där. Therésia Franklin och hennes författarkollega Cassandra Brunstedt tog honom på ­orden och praktiserade snällhet till vardags för att själva se vad som hände. De skulle göra fem goda handlingar per dag. Enkla saker som att hälsa glatt på busschauffören.

– Det blev som en dopaminkick att hjälpa andra människor. Och det finns någonting där som är mycket häftigare att sträva efter än annan typ av framgång, konstaterar Therésia.

– Det är inga konstigheter, det svåra är att börja göra det.

Lycka en färskvara

Författarna menar att lycka är en färskvara. Så i boken pratar de om att skapa nya vanor som tar oss i positiv riktning och övar oss på att se de fina sakerna i livet.

– En bra sak är att ha en tacksamhetsstund på kvällen. Att tänka efter och tacka för det som har hänt under dagen. En annan är att formulera tacksamhet till andra som att säga ”jag är tacksam att du ville lyssna, att vi kunde mötas en stund”.

Hoppas nå unga vuxna

Cassandra och Therésia vet att det är mest kvinnor som intresserar sig för frågor om livets lycka, men de önskar att boken ska nå till många fler. Kanske särskilt till unga vuxna som ska ut i livet och möta alla krav.

– Det kan vara en chock på många sätt komma ut i vuxen­livet, till ett samhälle fokuserat på prestation och duktighet. Jag tror vi måste börja vända oss mer mot de existentiella frågorna till exempel hur är jag är en bra människa, vad är mitt personliga syfte, vad kan jag göra för att bidra i den här världen, vad är meningen med livet. De samtalen behövs.

Hon tror att det kan hjälpa människan att hitta sig själv i ett längre perspektiv, och därmed bli en lyckligare person.

Fakta: Cassandra Brunstedt

Cassandra Brunstedt

Ålder: 36 år.

Bor: Ekerö utanför Stockholm.

Familj: Make, sönerna ­Hamilton och Clint, hund och katt.

Jobb: Författare.

Aktuell med: Ella Frank-­serien och Lyckomanualen.

Fakta: Therésia Franklin

Theresia Franklin

Ålder: 46 år

Bor: Villa i södra Stockholm

Familj: Maken Hugo, sönerna barnen Otto och Ruben.

Jobb: Kommunikatör och författare

Aktuell med: Lyckomanualen och kommande boken Lyckomat.

Kerstin Schönström

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne