Dansk oro över att kungen ska överge Gud

Kommer kung Frederik ta rygg på mammans kristna tro? Foto: TT

Kristna i Danmark uttrycker oro över att drottningens oväntade abdikering kan bryta ännu en tradition - den mellan monarkin och religionen. 

Det skriver danska Kristeligt Dagblad.

I Köpenhamn har drottning Margrethes oväntade beslut att abdikera efter nästan 52 år på tronen skapat en våg av reaktioner. I sitt nyårstal förklarade Margrethe att "det är rätt tid" att avgå, brytandes med den skandinaviska traditionen där kungligheter regerar till döden. Hon påpekade då att ryggproblem var en del av beslutet att abdikera.

Den stundande tronföljden väcker frågor om den blivande kungen Frederiks inställning till kyrkan, särskilt i jämförelse med sin djupt troende mor.

Följer han mamma i spåren?

"Kommer den nye danske kungen att följa i sin kristna mors fotspår eller kommer han att vara en mer sekulär kung? Det är en av frågorna som danska kristna har. De första tecknen är lovande," rapporterar källor till Kristeligt Dagblad.

Enligt tidningen handlar en del av oron över att kronprins Frederik tidigare varit skeptisk till kristentron i intervjuer och bland annat sagt sig ha "svårt att tro på en gubbe bland molnen".

Samtidigt har Drottning Margrethes kristna tro också kommit med åren, efter att vad hon beskrev det som, inte känt sig ensam i rollen. En känsla som med tiden lett till att hon blivit en trogen och regelbunden gudstjänstbesökare.

 

Dansk arvtagare tillsammans med svensk. Foto: TT

Kyrklig ceremoni planeras

Kungafamiljen planerar också en kyrklig ceremoni den 21 januari för att fira tronövergången, ett tecken som ses som en öppenhet och kontinuitet med kyrkan, enligt Sebastian Olden-Jørgensen, historiker och kungahusexpert. Det rapporterar tidningen Berlingske.

Ändringar väntar efter tronskiftet även i den danska kyrkans söndagsgudstjänst, där bönen för kungafamiljen kommer att uppdateras. Det är fortfarande oklart om drottning Margrethe kommer att fortsätta att nämnas i bönen.

Gudstjänsten ska ändras

Nikolaj Bøgh, rådman och riksdagskandidat, föreslår en ytterligare kyrklig ceremoni vid kröningen för att symbolisera den nära kopplingen mellan monarkin och kristendomen, och betonar behovet av att upprätthålla denna tusenåriga tradition.

Det återstår sen även att se om Frederik, kommer att inkludera Gud i sitt kungliga motto, något som hans föregångare gjort, vilket speglar den pågående debatten om monarkins roll och förhållande till kyrkan i det moderna Danmark.

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne