Då startar Hillsonggrundaren ny kyrka

Brian Houston startar nytt. Foto: Hillsong

Grundaren och tidigare ledaren för Hillsong Church, Brian Houston, kommer att starta en ny kyrka tillsammans med frun Bobbie.

Det skriver han på plattformen X.

Beskedet kommer mindre än två år efter att han avgick från Hillsong, kyrkan han grundade och som vuxit till en global megakyrka med miljontals aktiva.

Men det är inte ett helt okontroversiellt besked då Houston petades från sin roll som ledare i Hillsong efter ett antal skandaler i kyrkor ute i världen, kritik mot sitt eget beteende där han bland annat druckit sig full vid en sammankomst och då befunnit sig på ett hotellrum med en annan kvinna än sin fru under en längre stund.

Friades från anklagelser

Något han förklarade med att blandningen alkohol och ett receptbelagt läkemedel han tog vid stunden fick honom att agera på ett olämpligt sätt.

Han stod också inför rättegång för att påstås ha underlåtit att rapportera om övergrepp som begåtts av hans far, Frank Houston, under 1970-talet. Frank har anklagats för att ha utnyttjat sin position som pastor för att förgripa sig på flera pojkar vid olika tilfällen. Han avled dock 2004. Tidigare i år friades också Brian Houston efter att en australisk domstol fastställt att han hade en "rimlig ursäkt" enligt lag för att inte rapportera anklagelserna mot sin far vidare. Det skriver Christian Post.

Hillsong har varit stilbildande i kristen musik de senaste decennierna. Foto. TT

Gör som dottern

När han tillkännagav sina nya planer på att starta nytt under 2024 i ett inlägg på sociala medieplattformen X, sa Houston att han nu är upprymd över tanken på att få starta en ny kyrka med sin fru Bobbie. Var den ska ha sitt centra är ännu inte klart men under det senaste året har paret Houston spenderat mycket tid i USA.

Houstons dotter, Laura Toganivalu startade tillsammans med sin man Peter upp en ny kyrka i Sydney i Australien, inte långt ifrån Hillsongs huvudkyrka. Det uppger Premier christian news.

Sonen Joel Houston, som var pastor tillsammans med skandalomsusade pastorn Carl Lentz i Hillsong New York, är nu den ende i familjen som fortfarande har en aktiv roll i Hillsong. Han är fortsatt med som en frontfigur och låtskrivare i Hillsong United.

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne