Oviss framtid väntar asylsökande gymnasister

Asylungdomarnas protestaktion för att få stanna i Sverige gav upphov till den så kallade gymnasielagen. Men de som nu gått klart sin gymnasieutbildning har på grund av coronaepedimin hamnat i en

Coronaviruset får stora konsekvenser för asylsökande och utvisningshotade.

Många unga afghaner kan tvingas lämna Sverige om de inte får jobb under lågkonjunkturen.

Samtidigt har utvisningar stoppats.

Coronaviruset påverkar nu migrationen till och från Sverige på flera plan. Asylrättscentrum, som bland annat stöttas av Equmeniakyrkan, får nu ta emot många samtal från oroliga människor som plötsligt fått en ännu osäkrare framtid.

Speciellt utsatta är människor med tillfälliga uppehållstillstånd. Dessa är ofta knutna till försörjningskrav, något som i princip också gäller om den som fått permanent uppehållstillstånd vill förenas med sin familj i Sverige. I en lågkonjunktur, när hotell och restauranger går på knäna, har dock många invandrare svårt att hitta jobb i de branscher som annars ofta varit ett första steg in i arbetslivet.

Många ungdomar som fått en möjlighet att stanna genom gymnasielagen mår nu dåligt.

— De som drabbas hårdast är gymnasieungdomarna. Värst är det för dem som tar studenten i år och har sex månader på sig att söka jobb, det finns en väldig oro i den gruppen, säger Anna Lindblad.

De som har arbetstillstånd i Sverige har rätt att ta hit sin familj. Men om man förlorar sitt jobb måste man hitta ett nytt inom tre månader.

— Personen kan ha varit här ganska länge, men om han eller hon förlorar jobbet så riskerar hela familjen att utvisas, säger Anna Lindblad.

Även de som fått tillstånd att resa till Sverige drabbas, då gränsen är stängd.

— Om det är ett kortare tillstånd så riskerar det att löpa ut innan de har kommit hit. Det är otroligt frustrerande, säger hon.

Men situationen påverkar också dem som hotas av avvisning eller utvisning. Eftersom länder är stängda och flygtrafiken kraftigt begränsad är det betydligt färre som kommer att lämna Sverige under 2020.

— Myndigheterna har begränsade möjligheter att genomföra verkställighet, säger Anna Lindblad.

Somliga av dem som hålls i förvar i väntan på avvisning kan därför komma att släppas, då det krävs synnerliga skäl för att hålla människor inlåsta en längre tid. Enligt Patrik Engström, som är nationell gränspolischef, sker det nu 80 procent färre utvisningar än normalt.

— De senaste veckorna så kan vi ha hävt ungefär ett hundratal förvar. Och det betyder att vi har hävt förvaren och så har vi fattat beslut om uppsikt och anmälningsplikt istället, säger Patrik Engström till SVT.

Den som släpps från ett förvar har dock fortfarande ett utvisningsbeslut hängande över sig.

– När situationen normaliseras så kommer vi att behöva arbeta mycket mer intensivt för att verkställa de beslut om utvisning som vi har fått från Migrationsverket, säger Patrik Engström.

JONATAN SVERKER

Fakta: Invandring och corona

Enligt en rapport från Migrationsverket får coronaviruset påverkan på invandringen till Sverige. Myndigheten räknar med 2000 färre ansökningar under 2020, totalt 21 000 asylsökanden. Det är dock en mycket osäker prognos, som påverkas av vilka reserestriktioner som kommer att finnas kvar under året. Turkiet har också tillfälligt hållit tillbaka flyktingar som vill till Europa under pandemin.

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA

 

Till minne