Hon föreslås bli Equmeniakyrkans nästa kyrkoledare

Karin Wiborn, biträdande kyrkoledare på ekumeniska centret i Alvik. Foto: Marcus Gustafsson

Equmeniakyrkans kyrkostyrelse har landat i att föreslå Karin Wiborn som Equmeniakyrkans nästa kyrkoledare.
- Jag känner mig glad och ödmjuk över kyrkostyrelsens förtroende, säger hon.

Under helgen har Equmeniakyrkans kyrkostyrelse sammanträtt på Hönö, och fattade det beslut som samfundet väntat på. 

Enig styrelse

I ett pressmeddelande bekräftas nu att en enig styrelse ställt sig bakom Karin Wiborn som styrelsens enda kandidat till kyrkoledarskapet under kommande fyra år.

- Det är med spänd förväntan vi ser fram emot att få arbeta tillsammans med Karin. Hon har ett starkt stöd i vår kyrka och möter mer än väl den kravprofil vi tagit fram tillsammans med församlingarna, säger kyrkostyrelsens ordförande Kerstin Enlund.

Krävs stor majoritet

För att Karin Wiborn ska bli vald krävs nu 2/3 majoritet på kyrkokonferensen i Göteborg senare i sommar. 

Därmed står alltså klart att den andra huvudkandidaten Joakim Hagerius, liksom den anonyme kandidaten som av säkra källor förklaras vara Niklas Piensoho inte blir aktuella som kyrkoledare såvida det inte blir en ny process.

Vem blir biträdande?

Tillsammans med Karin fortsätter arbetet med att ta fram en eventuell ny biträdande kyrkoledare. Efter det slutgiltiga beslutet kommer ett samtal med Karin och den eller de som föreslås genomföras och spelas in för församlingarna.

I Equmeniakyrkans kommunikation framhålls Karins "långa erfarenhet från ledande roller i svensk kyrklighet. Bland annat som biträdande kyrkoledare i Equmeniakyrkan, missionsföreståndare för Svenska Baptistsamfundet och generalsekreterare för Sveriges kristna råd.

Fått insyn i kyrkans uppdrag

- Som biträdande kyrkoledare har jag fått insyn i såväl kyrkans uppdrag och ansvar som kyrkoledarens uppgift, och det är klart att det finns ett mått av bävan och oro, men allra mest glädje och nyfikenhet över hur vi tillsammans som kyrka söker Guds vilja med Equmeniakyrkan som en del av kristenheten och samhället. Om jag också får kyrkokonferensens förtroende ser jag också för egen del fram emot att fortsätta vara med och sluta cirkeln sedan processen med gemensam framtid, säger hon.

 

 

Robert Tjernberg

robert.tjernberg@sandaren.se
0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA