”Jag vill ­annat för mitt land”

Valentina Carlsson är ­ordförande i en vänskapsförening mellan Piteå och ryska Kandalaksja. Det ­arbetet är pausat nu.  Foto: Maria Johannesson/ Piteåtidningen

Ryska Valentina Carlsson bor i Piteå sedan 19 år. Hon är ordförande i en svensk-rysk förening och har sin mamma och släkt i ryska Karelen.

– Det som händer i Ukraina är ett krig, inget annat. Hade jag bott i Ryssland skulle jag demonstrera mot det krig som mamma kallar en ”nödvändig åtgärd”, säger hon.

Valentina hade en fin uppväxt i byn Ledmozero. Hon uppmuntrades att vara sig själv och ha egna åsikter.

– Jag är född i Sovjetunionen, uppvuxen med propaganda och vet hur det är att vara hjärntvättad. Men själv har jag alltid – påhejad av mamma! – varit en rebell och gått min egen väg, berättar Valentina.

Trots det blev mamman arg på Valentina efter krigsutbrottet: ”Kalla det inte krig! Det är en nödvändig åtgärd! Ni får fel bild! Är du inte patriot?!”

– Jag svarade ja, men att patriotism för mig är att göra sitt land väl – vilket de gör motsatsen till nu.

Bakom mammans tal om förtroende för Putin och ledningen, tror Valentina att hon tycker mer likt sin dotter. Men den äldre generationen litar blint på ledningen; fostrade till det och med censurerad tv som enda nyhetskälla. Yngre generationer som använder internet har mer information att ta ställning till utifrån – men ligger lågt.

– Känslan är att många är insatta och vill förstå, men man vill inte skapa strid inom familjen och är rädda för straff. Om jag hade varit i Ryssland skulle jag ha stått upp för mina värderingar oavsett risk att få fängelse. ­Sådan är jag.

Hur påverkas ryssarnas liv?
– Inte så mycket på små orter där ingen demonstrerar. Matpris­erna är högre, men reaktionen är mer: ”Jaha, men vi har ju överlevt Perestrojkan och är vana vid svåra tider. Det här klarar vi. Det är inte första gången vi är isolerade och ovälkomna av omvärlden.”

När Valentina frågar om de tyckte det var bra förra gången, blir svaret: ”Nej. Men vi får ta att det är såhär nu.”

Valentina är djupt orolig över att Ryssland, som behöver gå framåt i utvecklingen, ska bromsas ytterligare.

Känslan är att många är insatta och vill förstå, men man vill inte skapa strid inom familjen och är rädda för straff.

– Vi kan inte fastna i Sovjettänk i dag, 2022! Jag fördömer kriget helt! Numera vet vi att man inte löser något genom att kriga som förr. Det finns bättre sätt att lösa konflikter. Hur tänker ­Putin?

När kriget utbröt blev Valentina bedrövad. Även om folket valde Putin som president, har de inte bett om eller tillfrågats om ett krig.

– Jag vill annat för mitt land. Vad är vitsen, meningen? Det finns ingen logik. Om inte Putin avsätts blir det tillbakagång och ingen åsiktsfrihet alls. Jag är ledsen, arg, frustrerad och orolig om vartannat. Ryssarna är värda bättre. Nu riskerar de att bli isolerade från omvärlden. Jag är rädd att de ska bli instängda och ruttna inifrån …

Valentina är ordförande i en kultur- och vänskapsförening mellan Piteå och ryska Kandalaksja. Piteå kommun beslöt att pausa samarbetet.

– Verksamheten kan vila, men nära vänskaper som byggts upp under 30 år får inte kapas. Särskilt inte nu när vi utifrån omtanke kan bidra med information till våra ryska vänner om vad som pågår.

Vilka reaktioner möter du som ryss?
– Eleverna på min skola frågar jättemycket och undrar hur det känns för mig, hur min mamma har det och så vidare. Jag är stolt över mina elevers stora hjärtan och deras uppmuntran.

Lärarkollegorna pratar om kriget i skolan, måna om att rikta bort från folkhat och mot att alla människor vill ha fred. Valentina gillar frågor om hur det är att bo i Ryssland. Då får hon berätta hur fina ryssar är.

– Många frågar om Putin också. Då säger jag som det är: Han är en diktator! Men de flesta jag ­möter undrar hur det går för de ryssar jag känner.

En rysk väninna i Piteå blev kallad ”krigshetsare” – en oroande upplevelse. Valentina har själv varit orolig för sina döttrar, men Amelia, 14 och Victoria, 11 har försäkrat sin mamma om att det är lugnt: ”Alla vet att du är ryss men det är ingen som säger något.”

– Ingen ska behöva skämmas för att man har ryska rötter, fastslår Valentina som är glad att döttrarna har det bra.

Vad är din högsta önskan?
– För kriget: att det tar slut i denna stund! För Putin: att han avsätts!

– För vänskapsföreningen önskar jag att vi kan uppmuntra våra vänner att tänka själva, det ska alla ha rätt att göra. Och för egen del önskar jag att ha mamma här! Jag önskar att alla mina nära ska våga stå för sina värderingar.

I bästa fall kan det onödiga kriget utlösa maktskifte och utveckling i Ryssland, hoppas Valentina. Hon vill tro att ryska folket lär sig nu att deras presidentval spelar roll.

– Och så önskar jag att det ryska folket inte ska mötas av hat: Det är inte deras krig, det är ledningens!

Fakta: Valentina Carlsson

Familj: Make Tomas och två döttrar, plus mamma och nära släkt i Ryssland.

Bor: Bergsviken, Piteå. Aktiv i Hortlax församling.

Gör: Lärare i förskoleklass, studerar till F-6-lärare.

Övrigt: Mötte sin make ­Tomas när han gjorde reportage om ett av Bergsvikens EFS besök i hennes församling i ryska Ledmozero. .

Fakta:

Utdrag ur Valentinas text på den ryska ­föreningens FB-sida
 
”Den ryska invasionen av Ukraina har skakat om och oroar var och en av oss. Vi menar att det inte finns ­någonting som kan rättfärdiga detta överfall."
 
"Med det sagt vill vi säga att vi inte vill kapa banden med våra vänner i Kandalaksja. Det är viktigare än någonsin att fortsätta att hålla kontakt. Att vara vänner innebär för oss att man kan tala uppriktigt, öppensinnat och respektfullt med varandra om det som händer. Vi vill inte låta varandra förvandlas till fiende­bilder. Vi behöver fortsätta prata med varandra i stället för om varandra."
 
"Vi hoppas att de miljontals människor som nu är på flykt får återvända hem, att gränserna ska öppnas och att vi snart kan leva tillsammans i en ljusare värld."

Taggar:

Ukraina

Irene Strålberg

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne