Digitala nätverksträffar stöd till flyktingmottagande

De församlingar i Equmeniakyrkan som engagerar sig i flykting­mottagandet från Ukraina kan under våren delta i digitala nätverksträffar för råd och information. Bilden: ukrainska flyktingar utanför migrationsverket i Malmö. Foto: Johan Nilsson/TT

Equmeniakyrkan och Equmenia kommer under våren att erbjuda digitala nätverksträffar för att ge stöd till församlingar och föreningar som engagerar sig i mottagandet av flyktingar från Ukraina.

Just nu söker sig många flyktingar från Ukraina till Sverige. Inte sedan 2015 har så många kommit samtidigt till vårt land. Då var myndigheterna dåligt rustade för att ta emot flyktingarna och utan engagemang från kyrkor och andra ideella krafter hade situationen blivit ohållbar.

Nu är det dags igen. Men skillnaden är stor. Den här gången finns en bred erfarenhet i civilsamhället av hur hjälpen kan ­organiseras. Det är de erfarenheterna som Equmeniakyrkan och Equmenia vill ta till vara.

– Vi har skickat ett brev till alla församlingar som vi vet var engagerade 2015 och bett dem ta kontakt med kommunen för att se hur man kan bidra. Det är fortfarande lite oklart var ansvaret för samordning och boende kommer att ligga, men troligen kommer det att bli kommunens ansvar, säger Inga Johansson, samordnare för kyrka-samhälle i Equmeniakyrkan.

Hon tycker att det är viktigt att alla goda krafter nu mobiliseras. Equmeniakyrkan vill erbjuda stöd, aktuell information och fungera som en sambandscentral mellan medarbetare och ­volontärer. Detta ska ske bland annat genom de digitala nätverksträffarna. Den första då även juristen Sara Jonsson från Asylrättscentrum berättar om vad den så kallade masskydds­lagen innebär rent praktiskt.

– Vi kommer då både att ge uppdaterad information från myndigheterna och lyssna in hur det ser ut i församlingarna. Många hör av sig till oss och vill veta hur man kan hjälpa till på bästa sätt.

Inga Johansson uppmanar församlingar som är villiga att engagerar sig att söka samarbete med andra goda krafter.

– Bilda en stödgrupp där människor med olika erfaren­heter och professioner finns med och aktivera de nätverk som fanns 2015. I våra digitala nätverksträffar kommer vi bland annat informera om vad man ska tänka på i kontakten med kommunen, hur man kan ge stöd både till flyktingarna och till dem som tar emot i hem men även till ideella ledare som finns i kyrkans öppna mötesplatser.

Fotnot: Den första digitala nätverksträffen hålls onsdag den 6 april klockan 18.00-20.00. Anmälan för deltagande kan ske via Equmeniakyrkans hemsida: https://equmeniakyrkan.se/kalender/digitalt-natverksmote-kring-flyktingmottagande/

Taggar:

Ukraina
0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne