Vi kan hjälpa politiker

Owe Pettersson
Foto: Johan Nilsson/TT

När Malmö stad för några år ­sedan presenterade en rapporten Ett socialt hållbart Malmö och skickade den på remiss till 600 organisationer, så skickades inte en enda till någon frikyrka.

Då ska man veta att det absolut finns församlingar i Malmö som i allra högsta grad har ­bidragit stort till framför allt integration i staden. Det här ­exemplet nämns i Joel Halldorfs bok, Gud: återkomsten i kapitlet Postsekulär politik.

Politiker och dess ­tillhörande parti ”glömmer” väldigt lätt bort kyrkans och församlingens roll i civilsamhället.

Om jag får tro och spekulera gällande de problem som vi i vårt land har i dag, så tror jag i ärlighetens namn att politik­erna många gånger famlar och har svårt att veta vad de egentligen ska göra. 

Vi har problem som tro­ligen kommer ta mycket lång tid att kunna åtgärda, oavsett styre i landet. Det är skador på samhällskroppen där det behövs förlåtelse och försoning. I det här ska man absolut inte ­underskatta församlingens roll att kunna vara till hjälp.

Civilsamhället, med kyrkan inräknat, kan bidra med något som aldrig politiker kan göra, att vara där människor finns och leva i den verklighet som människor finns i och dela ­deras vardag.

Politikerna behöver hjälp för att lösa det här från ett ­engagerat civilsamhälle och där ingår kyrkan, därför ber jag politiker att inte så styv­moderligt behandla kyrkan. Det är inte skadligt det kristna gör, förutom att göra en social insats: att gå på gudstjänst, be tillsammans, lära sig om ­Bibeln och vara  en del av en sund ­gemenskap – tvärtom. För samhället i stort är det en guldgruva.

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne