Barnaga ännu ett globalt jätteproblem

Philip de Croy

Barnrätt. Barnaga är för de flesta av oss ett historiskt mörker, men faktum är att bara 50 länder förbjuder barnaga. I flera länder i Europa är det fortsatt tillåtet. Det finns alltså all anledning att inte slå sig till ro i arbetet för våra smås rättigheter.

När Astrid Lindgren 1978 fick de tyska bokhandlarnas fredspris formulerade hon sitt tacktal som en appell mot barnaga med rubriken “Aldrig våld”. Det kan låta harmlöst men blev tvärtom oerhört kontroversiellt, inte minst i värdlandet Tyskland där uppfostringsmetoden då var fortsatt vanlig. Därför ville man förhindra Astrid Lindgren från att framföra sitt tal. Men när hon då hotade att avstå priset gav de med sig. Däremot skulle det dröja ända till år 2 000 innan den tyska Förbundsdagen slutligen gav med sig i sakfrågan och förbjöd barnaga.

Får smaka rottingen

Ofta när man talar om barn­aga och Astrid Lindgren nämns en av Lindgrens käraste böcker, Madicken och Junibackens Pims. Där får den fattiga Mia stryk av överläraren för att hon stulit hans portmonnä och köpt praliner och bokmärken. Som straff får hon smaka rottingen inför de förfärade skolkamraterna tills Madicken stoppar det hela med jämmer och skrik. På ett liknande sätt slår biskop Edvard Vergérus karaktären Alexander som ett uttryck för kärv kärlek i teaterfavoriten Fanny och Alexander.

Men det finns aldrig något kärleksfullt i att misshandla barn och förstöra deras tillit till vuxenvärlden. Våld föder våld och våld mot barn handlar bara om rädsla och makt.

Sverige först med att förbjuda uppfostringsvåld

På Mias och Alexanders tid var det dock fritt fram att slå och dunka på små barn och så skulle det förbli fram till 1958. Då förbjöds aga i skolorna och 1979 förbjöds alla former av våld och kränkande behandling av barn, också i hemmet. Då var Sverige först i världen med att förbjuda allt så kallat uppfostringsvåld och sedan dess har fler länder tagit efter.

Fortfarande lagligt i England och Italien

Men även om utvecklingen går framåt är det enligt Rädda barnen bara drygt 50 länder i världen som totalförbjudit våld mot barn. Att slå sina ungar är fortfarande lagligt i exempelvis England, Belgien, Italien, Australien och i Mellanöstern är det bara Israel som förbjudit våld i hem och skola.

Argumenten är desamma som de var i går. Man menar att föräldrar har rätt att fostra sina barn så som de önskar, att man skapar ett angiverisamhälle mot vanliga människor om man förbjuder fysisk barnuppfostran och att Bibeln eller andra religiösa urkunder försvarar aga som metod. Men som alltid är detta en tolkningsfråga där ord måste översättas och där berättelser måste sättas i sin historiska kontext. Exempelvis betyder det hebreiska ordet musar, som ofta översatts till aga eller tuktan, egentligen tillrättavisning. Och nog kan man tillrättavisa utan att skrämmas och slå?

Aga är misshandel

Men vad det än står kan man inte gömma sig bakom det. Att aga är misshandel som skrämmer barnen till lydnad. Om det sedan kallas för heder eller uppfostran spelar ingen roll och jag kan inte tänka mig annat än att detta ynkliga beteende är en svår synd i Guds ögon.

Här har kyrkorna ett ­moraliskt och socialt ansvar. Att aldrig någon gång, aldrig någonstans bli en frizon för den som ger sig på barn utan att alltid ställa sig på det värnlösa barnets sida. Samverka med Rädda barnen, Bris, Ecpat, Star for Life och Childhood, anmäl alla misstänka fall och predika att alla barn är oslagbara.

Philip de Croy

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA

 

Till minne