Psalmsång utanför rasande Notre Dame

Notre dame brinner. Foto: Thibault Camus

1163, nära 100 år före Stockholm grundades började katedralen Notre Dame i Paris byggas.
Under måndag kväll rasade den karakteristiska spiran efter en omfattande brand. Släckningsarbetet pågick ännu under tisdagmorgonen.
Parisbor samlades runt den över 800 år gamla domen  för att sjunga psalmer.

Eldsvådan som härjar i medeltidskatedralen i centrala Paris under måndagskvällen har fått huvudspiran i mitten att kollapsa. Bilder i franska medier visar hur kraftig rök stiger mot himlen, och hur lågor slår ut från byggnaden.

Katedralen genomgår en omfattande renovering, med byggnadsställningar som täcker byggnadens tak. Tv-bilder visar hur lågorna först slog ut från taket och hur elden därefter spred sig.

Brandkåren befinner sig på platsen och försöker släcka branden. Räddningstjänsten uppger för mediebolaget France Info att branden eventuellt kan härledas till det stora renoveringsarbete som pågår. Åklagare har också inlett en utredning, enligt Reuters.

Turisten Jakob Imberg från Göteborg stod utanför stadshuset Hôtel de ville och tittar på branden.

- Det är stora lågor med gul rök som sprider över staden och skymmer solen som ser helt röd ut. Tornet börjar mer likna ett skelett eftersom det har brunnit så mycket. Nu ser man att elden börjar sprida sig mot de två andra breda tornen, säger han till TT över telefon från Paris.

Jakob Imberg säger att han befann sig inne i katedralen när brandlarmet gick.

- Vi var kvar där inne, och så gick det ett säkerhetsmeddelande att vi var tvungna att lämna. Då gick vi ut och det var helt lugnt, och nu står vi utanför stadshuset och tittar på katedralen som brinner, säger Imberg.

Överlag är det lugnt, folk är väldigt stilla och står och tittar på det som händer.

Paris borgmästare Anne Hidalgo skriver på Twitter att branden i Notre-Dame är en "fruktansvärd händelse". President Emmanuel Macron ställer in ett planerat tv-tal på grund av branden. Han skulle ha pratat om åtgärder för att tillmötesgå proteströrelsen Gula västarna. Han säger att branden påverkar känslorna hos en hel nation.

Dagens Nyheter rapporterar att medan katedralen brinner så har parisare tagit sig ner till den för att sjunga psalmer. Monumentet är det mest välbesökta turistmålet i Europa och har under lång tid varit en av hela Europas stora kulturbyggnader.

Inte minst är katedralen också känd efter Victor Hugos medeltidsroman om ringaren i just Notre Dame.

UPPDATERAT TISDAG MORGON:

På tisdagsmorgonen täcks tidningarnas förstasidor på bilder av Notre-Dame i lågor. Libération skriver "Notre drame" (vårt drama) i versaler, medan La Croix skriver "Le coeur en cendres" — hjärtat i aska.

Den 850 år gamla byggnaden är en symbol både för staden och för landet. Än så länge är det oklart vad exakt som förstörts i branden. Den 93 meter höga gotiska spiran kollapsade i lågorna, liksom runt två tredjedelar av katedralens tak, medan framsidans två ikoniska torn klarade sig.

- Vi kan betrakta huvudstrukturen av Notre-Dame som räddad, sade Paris brandkårschef Jean-Claude Gallet under natten.

Bild inifrån katedralen på måndagskvällen.

Under tisdagsmorgonen kom dock uppgifter om att det är oklart huruvida strukturen kommer att hålla. En präst som fått gå in i kyrkan beskriver allt som "bränt och svart", enligt tidningen Le Figaro.

Flera brandmän som var tidigt på plats rusade in i byggnaden för att rädda några av de ovärderliga föremål som fanns där. Bland annat ska en bit som sägs ha tillhört Kristi törnekrona ha klarat sig, liksom ett klädesplagg som bars av kung Ludvig IX.

- Att rädda så många konstverk som möjligt prioriterades, säger vice borgmästaren Emmanuel Grégoire till tv-kanalen BFM.

Vad som orsakade branden är ännu inte fastställt, säger Paris vice inrikesminister Laurent Nuñez på tisdagsmorgonen. Den utredning som inleddes före midnatt fortgår. Runt 400 brandmän kämpade mot lågorna, varav en ska ha skadats.

President Emmanuel Macron dök synbart skakad upp på platsen men uttryckte lättnad över att "det värsta kunnat undvikas", och meddelade att en internationell insamlingskampanj inletts.

- Och vi kommer att bygga upp Notre-Dame igen för det är vad fransmännen förväntar sig, säger han och beskriver byggnaden som hela Frankrikes katedral, oavsett om man är troende eller ej.

Att bygga upp den förstörda katedralen räknas ta många år. Den franske miljardären François-Henri Pinault lovar att skänka 100 miljoner euro, motsvarande en dryg miljard kronor, till återuppbyggandet.

 

TT/SÄNDAREN

Fakta: Katedralen Notre-Dame

Notre-Dame är en katedral i Paris, grundad 1163. Katedralen, som ligger på ön Île de la Cité i floden Seine, formgavs av Maurice de Sully. Katedralen har klassats som ett världshistoriskt monument av FN.

Den utgjorde ett viktigt led i den franska katedralgotik som växte fram under andra halvan av 1100-talet. Särskilt stor betydelse fick strävbågarna samt tvärskeppsfasaderna från 1250-talet. Interiören förändrades under påverkan av 1600-talets klassicism. Under franska revolutionen slogs bland annat den västra fasadens kungaskulpturer sönder.

E.E. Viollet-le-Duc genomförde 1845–64 en rekonstruktion efter vilken Notre-Dame åter ter sig som en helhet.

Källa: NE

TT

0 Kommentarer
1 Kommentarer