Ryskortodoxa präster i protest

Patriark Kirill har goda relationer med president Putin. Men bland allt fler ortodoxa präster ökar nu missnöjet med kyrkans täta band med staten. Foto: Alexei Druzhinin

Präster i den ryska ortodoxa kyrkan har tidigare välsignat massförstörelsevapen.

Men nu kräver nästan trehundra präster ett slut på kriget. Även protestantiska ledare höjer rösten.

Under kommunisttiden var den ryska ortodoxa kyrkan ofta förföljd, men i Putins Ryssland sitter staten och kyrkan i samma båt. Det gäller till exempel i försvarsfrågor, där delar av den ortodoxa kyrkan står bakom den politiska ledningens satsning på militären och även massför­störelsevapen.

En inflytelserik präst har sagt att landets kärnvapen är som skyddsänglar för den ortodoxa civilisationen. Det har förekommit att präster välsignat kärn­vapenmissiler och den gren inom militären som hanterar kärn­vapen har till och med fått ett eget skyddshelgon.

Denna symbios avspeglas också i hur kriget i Ukraina hanteras. Patriarken Kirill, som är kyrkans överhuvud, har endast gjort vaga uttalanden; han har bett om fred, att kyrkan ska värna flyktingar och att civila offer ska undvikas, men inte fördömt våldet i sig. ­Kirill ses allmänt som en nära förtrogen till president Vladimir Putin och hans sfär.

Fler än 275 ryska ortodoxa präster och diakoner har dock valt en annan väg. De har undertecknat ett upprop där de kräver ett slut på våldet och varnar för att alla människor på domedagen ska möta Gud. ”…vi vill inte att någon som ser sig som ett barn till den ryska ortodoxa kyrkan ska komma till denna dom bärandes på en tung börda.”

Om den rysk-ortodoxa kyrkan – med undantag för kommunisttiden – stått nära den ­politiska makten genom historien så har den protestantiska kyrkan försökt att distansera sig från den. De protestantiska kyrkorna har varit tysta när Ryssland annekterade Krim och gick in i östra Ukraina 2014. Christianity ­Today skriver att ukrainska pastorer varit mycket kritiska till de ryska kollegornas strategi. En ukrainsk pastor uppmanar dem nu att inte vara trogna Putin utan Kristi kropp, även om de fruktar fängelse.

Men det finns ryska pastorer som vågar. I ett öppet brev skriver flera ryska protestantiska ledare att det är dags att kalla händelserna vid dess rätta namn: ”medan vi fortfarande har möjlighet att undkomma straff från ovan, och kan förhindra att vårt land kollapsar.” De uppmanar landets ledning att ”stoppa detta vansinniga blodbad”.

Det ryska parlamentet har nyligen stiftat lagar som innebär att den som fälls för att ha protesterat mot kriget kan få ett långt fängelsestraff. Bara att kalla invasionen av Ukraina för krig är förbjudet.

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne