Nyhet

Förföljda kristna tema i Mays påsktal

Det är inte bara Brexit som bekymrar Theresa May, utan även situationen för världens många förföljda kristna. foto: Kirsty Wigglesworth

Den brittiska regeringen har inlett en global granskning av kristnas situation i värl-
den. Det berättade premiärminister Theresa May i sitt påsktal till nationen.

Drottning Elizabeth II:s årliga julmeddelanden – innerliga TV-tal med djupt kristet innehåll—är en tradition i Storbritannien. Så viktiga är de för befolkningen att de är juldagens i särklass mest populära aktivitet och ett av årets favoritinslag på TV. I påsk följde både premiärministern Theresa May och Labour-ledaren Jeremy Corbyn upp med påskmeddelanden. Corbyn talade om ett av sina favoritämnen, flyktingar, och påminde om att Jesus själv var flykting. May talade där-emot om förföljelsen av kristna världen runt. Storbritanniens regering har till och med gjort frågan till ett utrikespolitiskt ämne.

”För miljoner kristna i vårt land och världen runt är påsken en alldeles särskild högtid, då vi minns det mäktiga budskap som är kärnan i vår kristna tro. Ett hoppets budskap, där vi kan emotse ett nytt liv i Kristus. På söndag kommer jag att tillbringa påsken som jag gör varje år, med att tacka (Gud) i kyrkan. Men för många kristna världen runt kan sådana enkla trosyttringar leda till enorm fara.”

Så inledde Theresa May sitt påskbudskap, presenterat på 10 Downing Streets YouTube-kanal. Mays budskap var mäktigt på sitt eget sätt, särskilt med tanke på hur det fortsatte: Den brittiska regeringen, sade May, har inlett en global granskning av förföljelsen av kristna.

Granskningen är redan igång. Den inleddes i december och ska undersöka kristnas situation världen runt och hur mycket hjälp de får av Storbritannien. Enligt brittiska staten ökar våldet mot kristna mycket snabbt; runt 250 mister livet varje månad. I påsk hörde ett stort antal kristna i Sri Lanka till denna tragiska grupp: självmordsattentaten mot kyrkor och lyxhotell krävde 253 människors liv.

Det är inte bara brittiska staten som har insett att våldet mot kristna ökar och att detta är ett problem: mordattentat mot kristna är ett regelbundet inslag i nyhetsrapporteringen. Inte ens solskenshistorier slutar alltid väl.

Asia Bibi, den kristna kvinnan i Pakistan som dömdes till döden efter att en kvinna hade påstått att Bibi hade hädat profeten Muhammed, har nu friats av landets högsta domstol: Bibis angiverska hade ljugit. Hoten mot Bibi och hennes familj är dock så stora att de måste gömma sig, och de kan inte lämna landet.

Därför är Storbritanniens initiativ så viktigt trots att det är blygsamt. Som utrikesminister Jeremy Hunt påpekade när granskningen inleddes är förföljelse av kristna bara det första steget; i ett land där de förföljs kommer andra minoriteter också att förföljas.

Det är skamligt att en global granskning av våldet mot kristna är en nyhet: varje land borde ha inlett en granskning för länge sedan. Ledare för så kallade kristna länder i Väst har naturligtvis ett särskilt ansvar. Angela Merkel har mest varit tyst och Emmanuel Macron ännu tystare. I sitt tal efter branden i Notre-Dame
glömde han till och med att nämna katedralens katolska troende, vilket fick Paris ärkebiskop Michel Aupetit att påminna presidenten om att Notre-Dame är en kyrka och inte ett museum. Under Donald Trump har antalet förföljda kristna som fått asyl minskat med 14 000.

Theresa May må inte lyckas stanna kvar i 10 Downing Street mycket längre, men hon har i alla fall tagit ett viktigt – och alltför ovanligt – steg.

Det är skamligt att en global granskning av våldet mot kristna är en nyhet: varje land borde ha inlett en granskning för länge sedan.

0 Kommentarer
0 Kommentarer

Nyhet

Läs vidare