Karlsten: I kyrkosalen fanns en stark känsla av sårbarhet

Sändarens krönikör Emanuel Karlsten besökte Jesus älskar HBTQ i Immanuelskyrkan i Stockholm. Här skriver han en personlig reflektion kring hur han berördes. En sak som drabbade honom var hur besökarna uttryckte sin längtan efter en församling där de kunde leva ut sin tro.

I Immanuelskyrkan i Stockholm har ett hundratal karismatiska kristna hyrt in sig för att fira gudstjänst under Kristi himmelsfärdshelgen. Hyrt, eftersom deras egna kyrkor inte tillåter dem att vara med. 

Och gudstjänst, eftersom de inte kan sluta tro. 

Men de är homosexuella, transsexuella och har därmed avvisats från den karismatiska del av kyrkan de kommer från. Helgen, med rubriken “Jesus älskar HBTQ” är därmed historisk. För nu samlas för första gången de som pingstkyrkan och trosrörelsen aldrig sett: De troende homosexuella. 

Märkbart tagen

Redan efter att konferensens första gudstjänst klingar ut märker jag en märklig gråt i halsen. Jag är tagen. När var jag senast tagen av en gudstjänst? Det beror inte på att gudstjänsten var särskilt bra, inte heller att predikan var det. Men människorna. Jag kan inte minnas senast jag var i en kyrkosal med en så stark känsla av sårbarhet. Personer, som trots alla sår de tillfogats – trots allt utanförskap! – lovsjunger. Som inte lyckats avvisa Gud eller Bibeln som ett fundament för deras liv. Men människor som också accepterat att deras sexuella läggning inte går att välja bort. Det handlar inte om att de inte försökt. De flesta har försökt hela livet. De har försökt leva som heterosexuella eller i celibat, eftersom de förstått att allt annat vore synd. Tills de en dag valt att inte längre ljuga. Gemensamt då är att kyrkan vänt dem ryggen. Trots det – trots det! – samlas de nu här. De står i kyrkolokalen, sjunger och sträcker händer mot Gud. Några är medlemmar i Livets ord, andra i pingstförsamlingar. En del är barn till pastorer i dessa församlingar eller varit överlåtna lärjungar som nu tvingats ut i kyrklig periferi. 

Försvann från sitt sammanhang

Jag hör deras berättelser i pauserna. Jag träffar en kvinna som inte varit i kyrkan på över tio år. Som brukade leva ett radikalt kristet liv i en radikal kristen församling. Men som från en dag till annan bytte liv. Hon trodde sig veta att hennes läggning gav henne valet att förakta sig själv, eller förakta Gud. Hon valde att förakta sig själv, tills hon inte längre kunde – och då tog hon konsekvensen. På kort tid försvann hon från sitt sammanhang. Raderade telefonboken, kapade alla band. Bytte stad och accepterade livet som evigt dömd – men också fri. Tills nu. För en dag när hon scrollade gaymagasinet QX såg hon konferensen “Jesus älskar HBTQ”. Hon kände igen arrangörerna, familjen Eurell, som påstod att det gick att vara gay och kristen. Tanken hade aldrig föresvävat henne. Var inte Bibeln tydlig? Nu, några veckor senare, har hon precis klivit av ett tåg till Stockholm för att gå i kyrkan för första gången på decennier. Ångest och kval gjorde att den några minuter långa promenaden från Centralstationen tog flera timmar. Var det verkligen på riktigt? Kunde hon vara älskad – och homosexuell? 

Helgen är full av sådana berättelser. Berättelser från de som försökt vara kvar. Om tystnad och avståndstagande. Förlorade ledarroller och vänner.

Ändå kan de inte släppa kyrkan. Varför? 

Under en öppen frågestund frågar en konferensdeltagare just det: Hur ska han förklara för folk utanför kyrkan varför de inte bara lämnar. Varför de fortsätter kämpa när kyrkan inte vill ha dem? En av de inbjudna talarna svarar att kyrkan inte är en klubb, utan Guds kropp. Att alla i rummet är lemmar i den. Församlingen är inte ett val, det är något de redan är en del av oavsett om resten av kroppen accepterar det.

Konferensen fortsätter med bibelstudier. Men mest handlar helgen om vittnesbörd. Att synas, visa – här är vi. Alla de som trosrörelsen och pingströrelsen inte tror finns. 

I en paus bekräftar en pingstpastor det. Han är en av få pastorer här, men erkänner att han aldrig tidigare mött eller på djupet samtalat med en homosexuell. Inte heller har de pastorskonferenser han besökt någonsin bjudit in någon. 

Pastorn skäms

Han skäms, för han förstår att det har gjort honom blind och ignorant. 

Han skäms, för han förstår att om homosexuella funnits, skulle de antagligen inte sagt något. Bara lämnat. 

När konferensen är över dröjer sig deltagarna kvar långt in på kvällen. Kvinnan som för ett dygn sedan trodde att hennes läggning var ett förakt mot Gud är omskakad. Ska hon hitta en församling nu? Och finns en församling som kan acceptera hennes längtan att sprida Guds rike? Som kan acceptera att en läggning inte är ett val.

Hon vet inte.

 

Emanuel Karlsten

11 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Yvonne Edman
Tack Emanuel. Jag är djupt berörd av din artikel liksom du blev berörd av mötet med dessa människor. Det finns ändå hopp för kristenheten i vårt land. Önskar innerligt att de som längtar ska hitta en gemenskap som tar emot dem med öppen famn och sinne. Yvonne Edman fd pingstvän
Stefan
Oavsett vilken törntagg som Gud lagt på människan så ger han kraften att vandra i trohet till Guds ord. Att leva i celibat är det många som måste göra av olika aledningar, det är väl inte det värsta som kan hända människan? Bär ditt kors och var trogen vad ordert säger. Det är inte här evigheten börjar.
Ing-Marie Näslund
Tack Emanuel
Ingrid
Kärleken är starkare än allt annat och vinner, det gäller bara att hålla ut. Nu är tiden mogen ❤️❤️❤️
P-O Danielsson
Fint att även de som valt en homosexuell livsstil bemöts med värme och respekt tycker jag. Men sedan kan man undra varför Karlsten inte nämner ett ord om närvaron av den amerikanske sektledaren Mathew Vines. Ska han också bemötas med kärlek och respekt, trots att han av de flesta evangeliskt troende betraktas som en villolärare. Vad blir nästa steg? Ska man bjuda in David Miscavige från Scientologerna eller låta mormoner och jehovas vittnen få predika i Immanuelskyrkans lokaler? Tyvärr är det alltför många som fastnar i Mathew Vines irrlära om "The reformation project". Jag bifogar en länk nedan till en text som exponerar Mr Vines villolära: https://bible.org/article/reformation-church-doesn-t-need-answering-revisionist-pro-gay-theology-part-i
Per-Olof Danielsson
Karlsten ger i artikeln uttryck för sin starka medkänsla för människor som lidit förtryck och plågats för att de valt en annan sexuell läggning än den gängse inom Pingst- och trosrörelse. Dock nämns inte med ett ord i artikeln att huvudtalaren hette Mathew Vines, vilken representerar en heterodox rörelse kallad "The reformation project". Vad blir nästa steg? Får då Scientologerna också predika i Immanuelskyrkan?
Margareta Hermansson
Tack Emanuel, så väl uttryckt o så väl speglat!
Emma
Tack Emanuel! Vi behöver hjälpas åt att lyfta detta så att inte allt ansvar ligger på de som kämpar med acceptans. Är berörd av din text och grät till dokumentären. Och till Stefan - skulle du själv kunna tänka dig att leva i celibat? Om inte kanske du inte ska vara så snar att döma andra till det.
Gunilla
Så fin och viktig text. Sorgen över uteslutning är svår och att åter finns sitt självklara sammanhang måste vara underbar. Heja!
Håkan Nilsson
Detta bud ger jag er: att ni ska älska varandra, älska varandra som jag har älskat er! När ska vi i kyrkan sluta odla det hat som dödar andras tro på Gud och omintetgör andras möjlighet till gemenskap i den kristna församlingen. Tack och lov får jag arbeta i Stadionkyrkan i Malmö, en kyrka som välkomnar alla oavsett vilka de är!