Fri tillgång till ett andligt brytjärn

Eva Joelsson

Den var nästan färdigfälld, kronan började svaja i vinden sådär 15 meter upp.

En ordentlig kil var utsågad, men plötsligt bet sig sågen fast. Jag befann mig i skogen och som jag själv hade tänkt, skulle jag ”bara” fälla några granar. Nu drog tiden iväg och ­sågen satt som fastgjuten en bra bit i in granstammen. Ett och annat mindre vackert ord kom över mina läppar när jag efter en stund reste mig och ringde till min äkta hälft. Jag fick rådet att hämta ett brytjärn hemma i boden. Sagt och gjort. När jag väl var tillbaka i skogsdungen med brytjärnet satte jag det i skåran, böjde skaftet uppåt och av hävstångseffekten och utan större ansträngning föll trädet enkelt och åt det håll jag tänkt. Och vips var sågen fri.

Rustas på bästa tänkbara sätt

Vid läsningen av söndagens evangelietext är det som om Jesus vill få lärjungarna att förstå att de alla kommer att rustas på bästa tänkbara sätt när Jesus lämnat jordelivet. Lärjungarna ska få fri tillgång till ett andligt brytjärn. Ett redskap, en rustning som kommer att vara en oerhörd hjälp i deras liv med Gud. Att ha rätt redskap när man utför ett jobb kan vara skillnad från ren plåga, fysiskt verk till ren arbetsglädje. Jämförelsen kan göras med att skära bröd med en oslipad kniv, brödskivan blir alltmer deformerad, tillplattad och sned. Det att jämföra med att bladet på kniven gör ett snyggt snitt och brödskivan ligger fint uppskuren.

Förändring är jobbigt

Samtalet mellan Jesus och lärjungarna tycks ändå inte vara helt bekvämt. Det är som att Jesus behöver trycka till och förtydliga att det trots allt är bäst att han lämnar dem. ”Det är bättre för er att jag lämnar er. Annars kommer inte Vännen. Men om jag ger mig av ska jag skicka honom till er”. Stämningen tycks dämpad, Jesus kommenterar att de blivit alltmer sorgsna ju mer han talat om att han ska lämna dem. Det hela visar sig så tydligt att förändring är svårt. Att vi gärna vill ha kvar saker som de är. Att förändring är jobbigt.

”Det blir ännu bättre för dem när Jesus lämnat och Den Helige Ande kommer till lärjungarnas hjälp.

För lärjungarna består förändringen i att det talas om en hjälpare men som de ännu inte fått en personlig erfarenhet av. Till skillnad från relationen med Jesus som varit nära och konkret.

Står vid vår sida

Det grekiska ordet för Den Helige Ande är parakletos och direk­töversatt betyder det att stå vid ens sida. Den Helige Ande står vid vår sida. På latin heter den Helige Ande Advocatus. Alltså någon som försvarar dig och mig och som backar upp oss. Den Helige Ande beskrivs också som tröstare, hjälpare och lärare. I bibelöversättningen, The message beskrivs Den Helige Ande som Vännen, sanningens Ande. Mot det här är det naturligt att Jesus i mötet med lärjungarna till och med anser att det blir ännu bättre för dem när Jesus lämnat och Den Helige Ande kommer till lärjungarnas hjälp.

Andlig advokat

Där i skogsdungen var det brytjärnet som blev en stor hjälp. Vid ett annat tillfälle kan det vara Anden i form av en andlig advokat som backar upp, talar sanning och som står upp för en. Vid andra tillfällen tröstaren, då svårmod och sorg griper tag. Andra gånger i valsituationer eller lägen då man inte förstår, då kommer hjälparen i form av läraren. Jesus förklarar att Den helige Ande förklarar tre andliga sanningar för oss: synd, rättfärdighet och dom. Anden avslöjar, talar sanning och leder oss till Jesus.

Eva Joelsson
pastor Equmeniakyrkan Hökerum

Fakta: SÖNDAGSTEXTEN

28 april
Femte söndagen i påsktiden

Tema: Växa i tro

Text: Johannes evangelium 16:5-11

Fakta: BÖN

Far, tack att vi fått Den Helige Ande som gåva. Vår vän, lärare, tröstare, advokat och hjälpare. Tack att vi aldrig någonsin är övergivna. Tack att vi alltid är sedda av dig. Hjälp oss att leva i din närhet och att vi varje dag lyssnar till vad du vill säja.
Tack för trons äventyr och att vi alltid kan räkna med dig.
Amen

1 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA
Birgitta Johansson
Tack Eva! Du har alltid kloka ord att förmedla!

 

Till minne