Svenska Hjältargalan borde hedra Mikael Janicki med årligt pris

Blommor vid mordplatsen i Skärholmen. Foto: TT

Se det som ett öppet brev till Svenska Hjältargalan - vårt samhälle behöver ikoner som gör oss bättre.

Vårt samhälle behöver minnas och hedra sådana som Mikael Janicki.

Orden räcker inte till för att förklara. De flesta orden har på den korta tiden från onsdag 10 april till fredag 12 april också redan sagts.

Men vi kan samtidigt inte tiga still över det som hänt. Ännu fler måste prata om det. Ännu fler måste prata om Mikael Janicki.

Händelsen som chockade Skärholmen

Tillsammans med sin 12-årige son cyklade han på sin väg mot badhuset förbi ett ungdomsgäng i Skärholmen utanför Stockholm. Långt innan dess hade han pratat om hur upprörd han var över kriminaliteten i området där han bodde och ville bygga ett gott liv för sig och sin familj.

Mikael Janickis modiga handling

Nu såg han det igen. Han gjorde vad allt färre vågar. Sa till dem, att nu får det vara bra.

En av personerna i gänget tog då fram en skarpladdad pistol, sköt ett skott mot Mikaels huvud och kvar stod en 12-årig son utan pappa. Med en väska badkläder på ryggen.

Samhällets svar på våld och brottslighet

Även om man härdats i nyhetsfloden av skjutningar de senaste åren dröjer sig detta kvar på ett särskilt sätt. Det är så djävulskt. Hänsynslöst. Gränslöst. Laglöst.

Vi behöver ett samhälle som tror på det goda och vågar stå upp mot det onda. Vi behöver sådana som Mikael. Det är inte de som ska dö.

Martyrskap och ikoner i den moderna tiden

I den kristna traditionen finns två koncept som har vevat i mig sedan rapporteringen om den dödade pappan träffade mig smärtsamt i bröstet.

Den ena är martyr. Jag tänker på diakonen Stefanos när han stenas för sin tro, som ett oskyldigt lamm offras han i sin kamp för godheten. Mikael dog också för en tro på det goda. Ett gott vi alla måste fortsätta tro på.

Det andra är ikon. En förebild att ta sikte på, att vandra samma väg som. En som gått den goda vägen och fullbordat loppet för att bli en mall för oss andra.

När det upp och nervända samhället upphöjer gangsterrap och säljer "skottväst" inspirerade kläder är det den här typen av verkliga ikoner vi måste lyfta fram.

Att hedra en hjälte: förslag till åtgärder

Jag tror att det finns hopp om att Mikael Janickis död kan bli en vändpunkt i den spiral av ondska som grott i utkanterna av vårt samhälle. Men vi behöver alla ikläda oss Mikaels roll.

Vi måste också göra allt för att hans namn inte ska glömmas bort i nyhetsbrusets flod av kändisskvaller och falska hjältesagor.

Det är tid för att hylla de som verkligen är martyrer, ikoner, eller för att använda ett (ny)modernt ord - hjältar.

Ett pris till minne av Mikael Janicki

För mig definierat på ett väldigt enkelt sätt - att våga tro på det sanna och goda och stå upp för det.

Jag har därför några konkreta förslag:

Instifta ett pris till Mikael Janickis ära. Varför inte på Svenska Hjältargalan. Låt det första priset delas ut till hans son som stod vid hans sida tills Mikael inte fanns mer. Ett barn som måste bli den sista i Sverige att få uppleva något sådant.

Namnge en gata i hans ära.

Namnge en spårvagn.

Låt 10 april bli en dag då vi särskilt uppmärksammar kampen mot gängvåldet i Sverige.

Gårdagens hjältar och morgondagens framtid

Fyll våra spalter med ikonen Mikael Janicki - som en påminnelse att vi nu alla måste ta oss an det han gjorde med livet som insats - att stå upp för att det goda samhället ska besegra ondskan i våra skuggor.

5 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Lars
Sluta att säga till gängen att bete sig. Sluta att ha civilkurage och gör era barn föräldrarlösa. Låt polisen ta i med hårda metoder. Glöm inte bort att andra länder som har liknade mängd kriminalitet inte har skjutningar på vårat sätt. Dom håller på för att dom får.
Bozena
Hej! Jag håller med dig, vi få inte glömma Mikael han få leva för evigt i allas hjärtan och tankar som Hjälte 🙏 !!!
Lovisa Ahlman
Vila i frid Mikael 🌹💔🪦 synd om sonen mina tankar går till familjen 💔
Susanne
Jag vill tro på ett samhälle utan droger, våld och utanförskap.
I. Tillenius
Oerhört sorgligt att det fått gå så långt att en pappa blir mördad inför sin son. Civilkurage innebär att inte vara rädd om sitt skinn och ställa upp ändå. Hur många handlar det om månne...

 

Till minne