Ekumenisk oro efter patriarkens uttalande

Patriark Kirill.  Foto: Oleg Varov AP/TT

Kyrkornas världsråd vill att patriark Kirill klargör om han och rysk-ortodoxa kyrkan tycker att invasionen av Ukraina är ett heligt krig.

Jerry Pillay, Kyrkornas världsråds (KV:s) generalsekreterare, säger att det inte stämmer med Bibelns fredskallelse till kristna att kalla invasionen ”ett heligt krig”, inte med KV:s ställningstaganden och inte heller med vad patriark Kirill har sagt tidigare. Då har han sagt att han inte betraktar kriget i Ukraina som heligt.  Formuleringen om det heliga kriget antogs av en stor rysk organisation, de ryska folkens råd, i slutet av mars. Den rysk-ortodoxe patriarken är ordförande för rådets möten och i samband med det senaste antogs ett dekret om dagens och framtidens ryska värld, med ryska myndigheter som mottagare. I dekretet står att ”den militära specialoperationen är ett heligt krig”

Hoppas på samtal med patriarken

En delegation från KV besökte patriark Kirill våren 2023 och då avvisade Kirill tanken att kriget i Ukraina skulle vara heligt. Nu hoppas KV på ett samtal med patriarken för att klargöra hur rysk-ortodoxa kyrkan och patriarken ställer sig till uttalandet. 

Marianne Ejdersten, kommunikationsdirektör på KV, hoppas på ett positivt svar.

– Vi skickade brevet för drygt en vecka sedan och det brukar ta 10 till 20 dagar att få svar på den här typen av brev. Jag är övertygad om att rysk-ortodoxa kyrkan kommer att svara och förhoppningsvis kommer ett möte att äga rum i maj, som generalsekreterare Pillay har begärt.

Har fortlöpande kontakt

Hon berättar att KV fortlöpande har kontakt med rysk-ortodoxa kyrkan via dess företrädare i KV i Genève.

När Ryssland hade påbörjat den fullskaliga invasionen av Ukraina 2022 diskuterade KV:s centralkommitté den rysk-ortodoxa kyrkans medlemskap. Då beslutade centralkommittén att kyrkan ska få vara kvar som medlem.

Vad som händer om rysk-ortodoxa kyrkan beslutar att hålla fast vid uttalandet att kriget i Ukraina är ett heligt krig, blir föremål för KV:s verkställande kommitté att diskutera vid nästa möte i juni.

Kristoffer Morén

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.