Gå ut i alla ­världarna med evangelium

Gå ut i hela världen med evangelium är den ­kortfattade missionsbefallningen Jesus ger oss i bibeln. Men hur gör vi när den fysiska världen inte längre blir ensam skådeplats för människors uppmärksamhet?

Sociala medier har funnits länge.  Meta­verse är ett av flera exempel på nya, hela, parallella världar som uppstår i detta nu och som ­kommer kräva nya sätt för den världsvida kyrkan att ­bygga församlingar och skapa lärjungaskap.
Företag och privatpersoner köper och säljer just nu ”mark” i de här världarna – ibland till hisnande summor, rockstjärnor håller konserter inför tusentals besökare. Märkligt kan tyckas, men att ”resa” virtuellt för upplevelser, biobesök och affärssamtal är både runt hörnet och redan här.
Var finns kyrkorna? Hur är planen för att uppfylla missionsbefallningen i dessa ”världar”?

I Syd-Korea blandade presidentkandidaten Yoon Suk-yeol världarna och lät sitt kampanjteam skapa en ”AI-klon” av honom. Något som gjorde att han kunde närvara och interagera med väljare på ett helt nytt sätt – och som sägs ha varit en stor del i att han nyss också gick segrande ur valet.
Många kyrkor och församlingar har gjort ett rejält digitalt skutt under pandemin, men det gäller att nu inte kasta det överbord när den analoga gemenskapen (tack och lov) återvänder. De digitala världarna är inte bara här för att stanna, utan för att förändra.

Det kommer kräva mycket, en bra start kan vara att;
1. Sätta en plan för digital evangelisation. Hur ­talar man med människor i sofforna, framför skärmar och till de som är intresserade av Gud men inte det analoga kyrkorummet?
2. Sätta ihop ett team av intresserade som fokuserar på att följa digitala trender och funderar på sätt för församlingen att verka på olika platt­formar.
3. Våga testa flera olika plattformar och se vad som funkar bäst. Det är svårt att veta vilken plattform som kommer gälla ”i morgon” vilket gör att det är bra att finnas på fler.
Det kanske är dags att börja läsa den välkända versen i plural. ”Gå ut i alla världarna” är ordet för vår tid.

Taggar:

Sociala medier
0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.