KD - om konferensbesökarna får bestämma

En glad Ebba Busch. Foto: TT

Fyra av tio i Dagens provval under sommarens kristna konferenser tänker lägga sin röst på Kristdemokraterna.

– Jag är lite överraskad att de står sig så bra bland konferensbesökarna, svarar Douglas Brommesson, statsvetare på Linnéuniversitet till tidningen.

Det är tidningen Dagen som ligger bakom den nya temperaturmätningen inför valet bland konferensdeltagare under sommarens största kyrkliga konferenser. Alltså Nyhem, Torp, Gullbrannafestivalen, Lapplandsveckan och Europakonferensen.

Den enda av de större konferenserna som inte ingått är Hönökonferensen, som arrangeras av Hönö Missionskyrka och därför är den med starkast koppling till Equmeniakyrkan.

Hönökonferensen inte medräknad

Hade den konferensen ingått är det möjligt att utfallet blivit något annorlunda men bortsett från det faktat är det tydligt åt vilket håll de frikyrkliga väljarna, åtminstone konferensbesökarna, tänker rösta i år.

Upplägget har varit att besökare fått lägga sin röst vid Dagens monter. Och bland de 850 personer som gjort så framgår med tydlighet att Kristdemokraterna fortfarande har kyrkobesökarnas tillit med 40 procent av rösterna.

Andra undersökningar har visat att KD:s väljarbas förändrats och att troende inte längre är en lika tydligt stark del av målgruppen. Men som väljarbas verkar det var åt detta håll de ska titta.

KD historiskt starka

Om de fått bestämma skulle KD dominera en "högerblocks"-regering efter september.

- Historiskt så har det funnits ett större stöd för ett självständigt civilsamhälle på högersidan, det har även hos KD funnits ett starkare stöd för religionsfrihet och en förståelse för kyrkornas roll i samhället, samt att de har en uttalad kristen värdegrund, säger Douglas Brommesson till tidningen Dagen som ändå påpekar att han är lite förvånad att det blev ett så tydligt resultat.

Oeniga med Equmeniakyrkans pastorer och diakoner

Konferensväljarna avviker därmed vid valurnan från åtminstone pastorerna och diakonerna i Equmeniakyrkan. Förutom kring stödet för C där pastorer/diakoner landade på strax över 15 procent medan 12 procent av konferensrösterna gick dit. 

Socialdemokraterna landade på  9 procent och Moderaterna 8 i Dagens undersökning. SD och Kristna värdepartiet landar på 4 procent medan resterande riksdagspartier skulle petas ut om konferensbesökarnas valresultat blev det allmänna.

 

1 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Emanuel Karlsten
Man ska väl vara tydlig med att det är en ganska skev undersökning om de svarande själva ska söka upp ett tält till en tidning. Då säger det 1) Mer om de svarande 2) som kan tänka sig rösta i Dagens monter. Än om "kristna konferensbesökare". Synd — hade ju varit väldigt spännande om det var en randomiserad studie! Kan inte vara så svårt att få till även för en mindre redaktion på en konferens?