”Spännande leda gemensamt beslutsfattande”

Sofia Eklund, mötesordförande för Equmeniakyrkans kyrkokonferens som på grund av Covid-19 hålls digitalt i år. Här vid Equmeniakyrkan/Redbergskyrkan i Göteborg. foto: Nora Lorek

Att leda en väldigt annorlunda kyrkokonferens blir en stor utmaning.

Men Sofia Eklund, som är föreslagen mötesordförande, är trygg inför uppgiften.

— Det känns bra att det är många före oss som använt systemet.

Presidiet brukar befinna sig i centrum på en upphöjd estrad, med överblick över de hundratals ombud som vanligen deltar i Equmeniakyrkans kyrkokonferens. Men i år kommer Sofia Eklund att leda mötet hemma från arbetsrummet i Göteborg, sittandes ensam framför en datorskärm. Hon kanske inte ens kommer att ha ordförandeklubben i handen.

— Den kommer nog att vara i Alvik. Susanne Rodmar använder den när hon öppnar mötet, säger hon.

Man behöver inte prata länge med Sofia Eklund för att förstå att hon älskar årsmöten och dess formalia. Hon betonar till exempel att det inte är klart att hon blir mötesordförande, men hon är valberedningens förslag och med största sannolikhet blir hon vald.

Det blir en erfaren ordförande som kyrkokonferensen får. Hon har bland annat varit en del av kyrkokonferensens mötespresidium sedan 2013, och har varit mötesordförande vid Equmenias riksstämma flera gånger.

— Demokratiprocesser är väldigt roliga, och när man är ordförande får man ta del av många människors engagemang i viktiga frågor. Att få leda ett gemensamt beslutsfattande är spännande, säger hon.

Intresset uppstod tidigt. Hon är uppvuxen i missionsförsamlingen i Alingsås, och är van vid att delta i möten sedan tonåren. Därför känner hon sig hemma i Equmeniakyrkans konferens.

— Det finns en väldig värme i den, och ett tydligt intresse i att hitta fram till något gemensamt. Den präglas också av att den innehåller seminarier och gudstjänster, den är något mer än bara beslutande, säger hon.

Hon lyfter också fram den konsensusmodell som Equmeniakyrkan följer under konferensen. Den kommer att bli svårare att tillämpa i årets digitala variant, där alla frågor avgörs genom votering, men Sofia Eklund tror ändå att den metoden kan göra avtryck.

— Det är en demokratimodell som bygger på att man kan hitta beslut som många kan stå bakom, istället för polarisering. Som ordförande handlar mycket om att lyssna in, säger hon.

Sofia Eklund ser årets konferens som en spännande utmaning. Hon är glad att den kan genomföras, trots omständigheterna.

— Det här var självklart ingenting som någon i Equmeniakyrkan hade önskat sig, men jag är glad att det blev en digital lösning. Jag tror vi kan lära oss mycket som vi kan ta med oss inför framtiden, säger hon.

Konferensen kommer att genomföras på en digital plattform som heter VoteIt. Sofia Eklund har arbetat med den tidigare och verkar inte alls orolig för teknikstrul.

— Det finns alltid saker som kan gå snett, men det kan de göra i en vanlig möteslokal också. Jag har inte fler farhågor än inför en vanlig konferens, säger hon.

Det som presidiet dock har talat om är tonen i debatterna. Sofia Eklund tror att den kan påverkas av att debatten nu kommer genomföras i kommentarsfält istället för i en talarstol.

— Min förhoppning är att de som deltar är medvetna om att det som skrivs ibland kan uppfattas som hårt. Det är viktigt att tänka på hur man formulerar sig, säger hon.

Den fråga som det skrivits och talats mest om inför konferensen är valet av nya kyrkoledare. Eftersom styrelsens förslag på biträdande kyrkoledare utmanas kommer det antagligen bli en punkt som följs med stort intresse.

— Vi vet att kyrkoledarvalsfrågan föregåtts av mycket diskussion, men det behöver inte betyda att den blir mer komplicerad. Vi är förberedda inför den, men det kan bli andra frågor som kräver mer arbete. Det är svårt att veta i förväg, säger hon.

Känner ni en press på er att den frågan ska gå rätt till?

— Det är en generell press att ett mötespresidium ska hantera frågorna korrekt och inkluderande. Den pressen är inte större i den här frågan än i någon annan, säger hon.

Även om situationen är annorlunda hoppas Sofia Eklund att hennes ordförandeskap ska uppfattas på samma sätt som vanligt. Hon har som mål att hennes arbete ska präglas av tydlighet och lyssnande.

— Jag vill som mötesordförande bidra till att det ska vara enkelt att vara ombud, och att ombuden ska känna sig trygga i att förstå och kunna hänga med även om det blir invecklat.

Fakta: Kyrkokonferensen

Genomförs digitalt via plattformen Votel. Pågår mellan 18 till 26 september. Ombuden följer förhandlingarna hemifrån, men behöver inte sitta uppkopplade hela tiden.

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.