Camnerin ny generalsekreterare på SKR

Sofia Camnerin redo för nytt uppdrag. Foto: Mikael Stjernberg/SKR

Styrelsen för Sveriges kristna råd har idag utsett Sofia Camnerin till ny generalsekreterare för Sveriges kristna råd.

Hon och förra generalsekreteraren Karin Wiborn byter helt enkelt roller.

Vid ett extrainsatt styrelsemöte tidigare idag beslöt styrelsen för Sveriges kristna råd, SKR, att enhälligt utse pastor Sofia Camnerin till ny generalsekreterare. Hon byter därmed plats med Karin Wiborn, som i sin tur tagit plats i Sofia Camnerins förra roll som biträdande kyrkoledare i Equmeniakyrkan,

- Det är med tillförsikt och glädje vi välkomnar Sofia Camnerin som ny generalsekreterare. Hon har stor erfarenhet av ekumeniskt arbete och också ett stort engagemang för tro och kyrka, säger föreståndare Daniel Alm, ordförande i Sveriges kristna råd i ett pressmeddelande från SKR.

Han fortsätter:

- Uppdraget som generalsekreterare i en gemenskap av 26 medlemskyrkor kräver kunskap men också ledarskap och integritet för att kunna samla och samtidigt företräda en sådan bredd av den kristna trons uttryck. Vi tror att den kallelse och kompetens Sofia bär ger goda möjligheter för fortsatt god dialog kyrkorna emellan men också till att vara en röst i samtiden.

Sofia Camnerin är ordinerad i Svenska Missionskyrkan och numera pastor i Equmeniakyrkan, teologie doktor, författare och är nu biträdande rektor på Enskilda Högskolan Stockholm.

Hennes drivkraft är evangeliets förverkligande och uttolkning. Camnerin har en bred ekumenisk erfarenhet, både nationellt och internationellt. Bland annat är hon sedan 2006 ledamot i Kyrkornas världsråds centralkommitté. Åren 2012-2018 var hon vice ordförande i Svenska bibelsällskapets styrelse och har även varit styrelseledamot i studieförbundet Bildas styrelse och i Verbum AB. Sofia är sedan flera år delaktig i några av SKR:s arbets- och referensgrupper. Hon är gift, har tre barn och bor i Stockholm.

- Jag tror verkligen att enhet är svaret på världens nöd. Kyrkor ska söka enhet för världens skull, för att världen ska tro. Sveriges kristna råd är en viktig plattform för kyrkornas gemensamma arbete. Jag ser mycket fram emot att få tjäna på detta sätt, säger Sofia Camnerin i pressmeddelandet.

Karin Wiborn slutade sin tjänst som generalsekreterare vid årsskiftet och Sofia Camnerin tillträder tjänsten under senvåren 2021. Fram till dess är Björn Cedersjö tf generalsekreterare. Han har tidigare varit teologisk rådgivare inom SKR och gick i pension 2019.

Ansvariga för rekryteringsprocessen har varit presidiet för Sveriges kristna råd som består av föreståndare Daniel Alm, Pingst - Fria församlingar i samverkan, biskop Anders Arborelius, Stockholms katolska stift, ärkebiskop Benjamin Atas, Syrisk-ortodoxa kyrkan samt ärkebiskop Antje Jackelén, Svenska kyrkan.

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.