Väckelsemöte år 2023 – funkar det?

Gruppbild

Equmeniaförsamlingarna i Vetlanda kommun kraftsamlar för den gemensamma kampanjen Nyfiken På. Fr v: Ida Hedström, Anna Karlsson, Andreas Lorentzon, Stefan Pantzar och Daniel Berner.  Foto: Gabriella Mellergårdh

Väckelsemöte år 2023 – hur funkar det? Det tänker Equmeniaförsamlingarna i Vetlanda kommun ta reda på. Den 16–19 mars bjuder de in till en gemensam kampanj för att väcka nyfikenheten hos Vetlandaborna.

– Det känns som om utvecklingen i många av våra församlingar har gått mot att vi blivit mer självupptagna, vi har fullt upp med oss själva. Det här vill vi göra tillsammans – och det var några år sedan det hände senast, säger Anna Karlsson, pastor i Missionskyrkan Vetlanda.
Och visst stämmer det att väckelsekampanjerna och tältmötena hör till en svunnen tid. Under 1970, 80- och 90-talet hade många församlingar informella samarbeten och utbyten i kampanjer där ungdomskörerna åkte till grannförsamlingen och sjöng och evangelisten John Hedlund kunde samla massorna till Korstågstältet utanför Vetlanda.
– Men vi hoppas att vi med den här kampanjen kan uppmuntra fler församlingar på andra platser att samverka inom samfundet. Vi är ju ett föreningsfolk, säger Daniel Berner, Nye Missionsförsamling.

Stor konferenskör

Vi möts på konditoriet mitt i stan; Anna Karlsson och Andreas Lorentzon från Missionskyrkan Vetlanda; Daniel Berner, från Nye Missionsförsamling; Ida Hedström, Equmeniakyrkan Kvillsfors och Stefan Pantzar, Equmeniakyrkan Ekenässjön. Ytterligare tre Equmeniaförsamlingar från Vetlanda kommun är också med i planeringen för kampanjen Nyfiken På som under fyra dagar i mars kommer att erbjuda olika mötesplatser i de medverkande kyrkorna. Alf B Svensson kommer att möta 65-plussarna i ett samtal om att leva ett rikt och meningsfullt liv medan Nette & Gabbe från podden ”Föräldrapeppen” kommer att dela erfarenheter och utmaningar om föräldraskap och kärlek. Britta Hermansson och Ida-Maria Brengesjö turas om som talare på ungdomsmöten och kvällsmöten – och så sätter man ihop en stor konferenskör under ledning av Roland Frick.
– Redan första övningen kom det 40 personer och gången efter var vi 50 deltagare från alla församlingar, från 15 år och upp till 80, berättar Ida Hedström.
Det är ungefär ett år sedan Anna Karlsson och Daniel Berner började prata om en gemensam kampanj.
– Vi insåg att trots att vi finns så nära varandra så möts vi aldrig mellan församlingarna. Många av våra barn och ungdomar går i samma skola men man vet inte om varandra, och likadant ser det ut på arbetsplatserna. Så den här kampanjen handlar lika mycket om att vi är nyfikna på varandra. Vi vill hitta varandra och hitta nya sätt att nätverka, säger Daniel.

Tungt vägande anledning

Pastorsbrist och vakanser är en annan tungt vägande anledning att faktiskt slå sina påsar ihop och göra ett större arrangemang tillsammans. Equmenia Region Öst och även Bilda går in med ekonomiska bidrag.
– När man går samman och gör ett större arrangemang så är det lättare att få respons och stöd, konstaterar Anna.
Men den allra viktigaste anledningen till samarbetet är förstås det gemensamma budskapet. Eller som det står i foldern som spridits i villaområden, trappuppgångar och byar: ”Kanske har du kört förbi någon av våra kyrkor eller missionshus och nyfiket funderat på vad vi gör innanför väggarna, undrat om Gud finns, om det är möjligt att tro och finna ett hopp i livet.” Just när Sändaren kommer på besök är det på dagen två år sedan knivdådet i Vetlanda då en ung man attackerade sju personer på öppen gata. Två polisbilar står parkerade på torget för att stävja eventuell oro. Den tragiska händelsen med Tove, 21 år, som hittades död efter en utekväll i Vetlanda, har också skakat om samhället.

Hur mår Vetlanda?
– Jag tänker att Vetlanda mår bra. Kriser lockar också fram goda krafter, att vi samlas kring det som är bra, säger Anna.
Ida fortsätter:
– Jag tänker att det finns en otrygghet i samhället överlag idag och här har kyrkan en viktig roll att fylla.
Och det är en uppgift som kyrkorna i Vetlanda har tagit på allvar.
– Kyrkan har varit på tårna under den här tiden med trygghetsvandringar i samarbete med kommunen och POSOM-träffar i kyrkan. Missionskyrkan här i Vetlanda har haft en bra plattform och jag hoppas i det här fallet att vi får se fortsatt låga trösklar, säger Daniel.

Ungdomsarbetet i Vetlanda växer

Att nå ut till ungdomarna är särskilt angeläget, och ungdomsarbetet i Vetlanda växer. När man inbjöd till ett ”stor-tonår” i september kom 180 ungdomar bara i Vetlanda.
– Nu har vi två ungdomsmöten, på fredag och lördag kväll den 17 och 18 mars, när vi bjuder in alla tonårsföreningar i kommunen. Det är viktigt att få lära känna varandra och att känna igen varandra när man kommer till skolan, säger Andreas Lorentzon.
Andreas är också ansvarig för lovsångsteamet som tillsammans med konferenskör och musikkår ska bjuda på sång och musik under hela kampanjen. Musik med extra allt, inte antingen eller.
– Då kan både de yngre och de äldre känna igen sig.

Gabriella Mellergårdh

1 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Ewa
Heja er❣❣❣

 

Till minne