Nu ska myndigheten utreda svenskars existensiella hälsa

Jakob Forssmed. Foto: Pontus Lundahl/TT

Folkhälsomyndigheten ska nu utreda hur svenskar kan uppleva mer av mening och gemenskap. Socialminister Jakob Forssmed ser en uppgift för kyrkan.

Socialminister Jakob Forssmed har sedan han tillträdde velat fokusera på existentiell hälsa, bland annat för att motverka ensamhet. Som ett led i den inriktning ger nu regeringen Folkhälsomyndigheten i uppdrag att utreda existentiell hälsa.

Unga upplever livet som meningslöst

Som ett första steg ska myndigheten kartlägga det arbete som redan görs, men myndigheten ska också återkomma med förslag till regeringen om förslag på insatser som kan öka den existentiella hälsan i Sverige.

- Detta är en dimension i hälsoarbetet som har varit mycket undanskymt jämfört med andra länder. WHO pekar på att den existentiella hälsan är viktig för att uppnå välbefinnande, och för hälsan i stort, men i Sverige har den närmast varit ett vitt fält, säger han till Kyrkans Tidning.

Jakob Forssmed menar att behoven är större än någonsin tidigare.

- Vi ser hur många unga upplever tillvaron som allt mindre meningsfull, säger han.

Kommer kyrkorna att involveras i Folkhälsomyndighetens arbete?

- Det ingår i uppdraget att myndigheten ska föra en dialog med civilsamhället och då ligger kyrkorna nära till hands. Dessa har en lång tradition av att ägna sig åt frågorna, de har en infrastruktur för existentiell hälsa och de har verktyg.

Kommer kyrkorna också att involveras i senare insatser?

-  De spelar en stor roll redan idag, genom det vanliga arbetet som samfunden gör, men också genom den andliga vården inom Kriminalvården och i Sjukhuskyrkan. Men exakt hur insatserna kommer att se ut kan jag inte svara på nu, jag vill inte föregripa Folkhälsomyndighetens arbete.

Är existentiell hälsa verkligen en fråga för myndigheter, bör inte den lämnas åt civilsamhället och trossamfunden?

- Jag tycker inte det, även myndigheter behöver se den dimensionen av hälsoarbetet. En myndighet ska inte ta ställning till vilken livsåskådning eller religion någon ska ha, det är upp till var och en. Men en myndighet kan erbjuda verktyg för att utveckla ett existentiellt förhållningssätt, säger han.

Folkhälsomyndigheten ska senast den 6 december 2024 lämna en delredovisning av uppdraget till Regeringskansliet, och senast den 3 mars 2025 en slutredovisning.

Fakta: Fakta: Existentiell hälsa

Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) inbegriper hälsobegreppet förutom fysiska, mentala, sociala och ekologiska aspekter, även andliga och existentiella aspekter.

Existentiell hälsa kan beskrivas som förmågan att tro på, ta vara på, förhålla sig till och känna meningsfullhet med livet. Enligt WHO omfattar begreppet existentiell hälsa bland annat dimensioner av harmoni och inre lugn, sammanhang, helhet, tillit och förhoppning och är en viktig del i varje persons möjlighet att förhålla sig till sin omgivning, möta motgångar och uppleva livskvalitet och välbefinnande.

Källa: Regeringen.se

Taggar:

politik

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.