Unga flickor tvingas konvertera till islam

En kristen familj i Karachi har förlorat sin yngsta dotter, som blivit utsatt för en tvångskonvetering och giftermål med 44-årig man. Frågan avgörs nu av domstol. Foto: ZOFEEN EBRAHIM/IPS

Det har blivit allt vanligare att i synnerhet unga flickor utsätts för tvångskonverteringar i Pakistan. Det uppger företrädare för landets minoritetsgrupper, som vill se en stärkt lagstiftning.

Människorättsaktivisten Tahira Abdullah anser att problemen med tvångskonverteringar har förvärrats. Detta på grund av att landets rättsväsende inte agerar mot de religiösa och politiska grupper som anses driva på fenomenet.

– Straffriheten har förvärrats för de många brott som begås mot flickor som tillhör minoriteter. Det handlar om bortföranden, påtvingade konverteringar till islam och förfalskanden av dokument för att i många fall betydligt äldre män ska kunna ingå tvångsäktenskap med minderåriga, säger hon.

Problemen med tvångskonverteringar av unga flickor från Pakistans minoritetsgrupper har funnits länge enligt Safina Javed, vice ordförande för Pakistans kommission för minoriteters rättigheter.

– Varje år tvingas eller förleds nästan ett tusen unga flickor att konvertera till islam. Minoritetsgrupperna känner sig väldigt otrygga eftersom religiösa extremister är aktiva i dessa konverteringar, säger hon.

Safina Javed menar att det därför behövs starkare lagar mot påtvingade konverteringar.

Ett sådant lagförslag lades för fyra år sedan, men utan framgång. Ett nytt försök gjordes förra året, efter att det hade kommit rapporter om att ett stort antal hinduiska flickor hade konverterat i olika delar av Sindh-provinsen. Men inte heller denna gång antogs lagförslaget.

Juristen Maliha Lari säger att det beror på att flera politiker utsattes för hot samtidigt som religiösa grupper genomförde demonstrationer. De som protesterade mot den föreslagna lagen menade att den stred mot islams grundläggande princip om att alla ska ha rätten att bekänna sig till religionen oavsett ålder.

Juristen Saroop Ijaz vid människorättsorganisationen Human Rights Watchs Asienavdelning säger att tvångskonverteringarna delvis har socioekonomiska orsaker, men också har sin grund i kvinnoförakt och en bristande religiös tolerans.

Ett särskilt uppmärksammat fall gäller en 13-åring flicka i en kristen familj i Karachi, som en dag i oktober försvann från sitt hem. På sociala medier kom det sedan upp en film med henne där hon säger att hon frivilligt konverterat och valt att gifta sig med den 44-årige grannen. Föräldrarna har vänt sig til domstol med anledning av att flickan bara var 13 år. I domstolen hävdade dock flickan själv att hon var 18, och därmed giftasmyndig och dokument om äktenskapsmyndighet lades fram. Men domstolen tvingades ta upp frågan på nytt sedan föräldrarna lagt fram bevis för hennes ålder. Flickan har därför förts till ett kvinnocenter i avvaktan på att hennes ålder ska fastställas.

IPS
sandaren@sandaren.se

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice