Tibro församling fick hjälp att hjälpa utsatta

Onsdagsluncherna är populära i Tibro, särskilt om det är grillfest. Volontärerna Bengt Jonsson och Eva Hannus kokar lunchsoppan. Foto: Jonas Lund

46 församlingar inom Equmeniakyrkan nappade på erbjudande om extrapengar för att täcka ökade kostnader under corona.

Equmeniakyrkan Tibro var en av dem som nu fick möjlighet att hålla igång sin sociala verksamhet.

 

Sammanlagt fick församlingen 75 000 i coronastöd, som gått till det man kallar Hjärta för Tibro. Ett socialt projekt som drivs av Equmeniakyrkan Tibro i Vässtergötland med stöd av lokala samarbetspartners som Ica, ett gårdsmejerier och kafé.

– Vi erbjuder huvudsakligen en kostnadsfri onsdagslunch och utdelning av matkassar till behövande, berättar församlingens ordförande Tomas Jonsson.

– Det har vi haft tidigare också, men nu har vi fått möjlighet att vidareutveckla verksamheten.

Han förklarar att luncherna fått serveras på olika sätt för att vara smittsäkra, och att man hela tiden säkerställer att arbetet följer de aktuella riktlinjerna för smittskydd.

– Under en kort period fick vi bara servera matlådor. Men annars har vi serverat maten ute eller med bordsservering i olika rum med fyra vid varje bord.

– Det har förstås betytt mycket mer jobb, samtidigt som alla 70 plus-volontärer fått hålla sig hemma. Men det har också betytt att nya fått kliva in. Det har hela tiden funnits människor som varit villiga att hjälpa till.

Tillsammans med lunchen serveras också vad Tomas Jonsson beskriver som ”en Jesus-centrerad andakt.”

– Men det menar jag att vi inte hymlar med vilka vi är och vad vi tror på.

Just nu pågår också en utveckling av arbetet där man framöver hoppas kunna hjälpa människor som kämpar med psykisk ohälsa.

Men på vilket sätt har detta skilt sig från det ordinarie arbete ni bedriver?

– Ja, vi har haft medel att betala de 70-plussare vi engagerat och så har vi kunnat avlöna en del andra. Vi har också fått möjligheter att skaffa bättre utrustning och rusta upp serveringsmiljön.

– Det här är förbättringar på både kort och lång sikt. Mycket kommer ju att finnas kvar när pandemin är över. Och det är bra, för behovet är stort. Jag vet inte om det är värre här i Tibro än någon annanstans, men här finns många asylsökande, icke-fungerande familjer och hemlösa. Vi når många och det är häftigt att kunna göra skillnad.

Verksamheten har också rötter in i den ordinarie församlingsverksamheten. En del av volontärerna i den sociala verksamheten går så småningom med i församlingen och ungdomar från församlingen kommer med i det sociala arbetet.

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice