Succén Equmen läggs ner

Redaktör Sara Grant med sista numret av tidningen Equmen. foto: MIKAEL M JOHANSSON
George Olvik.

I dagarna dimper det sista numret av Equmeniakyrkans medlemstidning Equmen ned i brevlådan hos cirka
47 000 medlemmar. Ekonomiska skäl ligger bakom nedläggningen.

– Jättetråkigt, Equmen har varit väldigt viktig för oss, säger kommunikationschef George Olvik.

Equmen hann komma ut med totalt elva nummer under nästan tre år. Tidningen har varit en kanal för Equmeniakyrkan på central nivå att nå ut med information om verksamhet, insamlingar och annat matnyttigt för medlemmarna. Fyra gånger per år har den kommit, utom det första året då man hann med tre nummer.

– Vi har varit jättenöjda med Equmen, och har fått väldigt bra respons från läsarna, säger George Olvik.

– Flera säger att de genom tidningen bättre förstått vad Equmeniakyrkan är för kyrka, och att man blivit stolt över att vara medlem i kyrkan när man fått läsa om allt som görs. För oss som arbetat med den har det också varit en väldigt rolig produkt att jobba med, inte minst genom samarbetet med Verbum som producerat den.

Men varför läggs då tidningen ned? Det är helt och hållet ekonomiska skäl som ligger bakom. Tidningen har gått ut till 47 000 medlemmar, och kostat cirka 1,8 miljoner kronor per år att producera.

– Alla enheter i kyrkan har besparingskrav, också vi på kommunikationsavdelningen. Equmen har varit en betydande post. Och vi måste alltid tänka över hur vi använder medlemmarnas pengar på bästa sätt.

Nu kommer Equmeniakyrkan istället att satsa på utskick av mindre nyhetsbrev. Men till kyrkokonferensen i maj nästa år kommer ett trolivtvis ett magasin som förmodligen också kommer att heta Equmen att produceras, avslöjar George Olvik.

– En kritik om Equmen är att det är en pappersprodukt. ”Jag vill läsa den på nätet” är det några som uttryckt. Det är en ständig avvägning i vilken form information ska gå ut. När är det bäst med en analog produkt, och när blir effekten bättre med en digital? Den frågan blir viktigare och viktigare för oss att besvara. Inte minst ekonomiskt.

Sista numret av Equmen som kommer ut i dagarna har en internationell prägel, med bland annat reportage från Kongo och artiklar om religiös förföljelse i Centralasien. I numret finns också en artikel om nätverket Grön kyrka där församlingar som aktivt vill arbeta för en hållbarare värld delar med sig av sina erfarenheter. Flera av församlingarna i nätverket tillhör Equmeniakyrkan.

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne