Skämt om tro digital succé

Svärden idag driver med inomkyrkliga fenomen i bildform. Klipp från instagramkontot.

Kristna satirkonton är ett växande digitalt fenomen.

Udden riktas, med glimten i ögat, mot kyrkligheten.

Men vad går att skämta om, vad är humor och vad är inlägg i debatten?

Kristna satirkonton har funnits i olika former på digitala kanaler i åratal.

Men under det senaste året, och särskilt tack vare uppsvinget i så kallad memehumor på bildplattformar som Instagram, kommer responsen direkt till upphovsmännen.

”Svärden Idag” är ett av de kristna satirkonton på just Instagram som vuxit från noll till över 1200 följare på mindre än ett år.

– Vi är helt klart överraskade av den responsen och det engagemang vi fått sedan starten. Men uppenbarligen finns ett uppdämt behov om att få skämta om de här sakerna, säger Kim, en av de tre personer som driver kontot.

Kim heter i verkligheten något annat.

– Vi kommer att gå ut med våra namn vid ett senare tillfälle, men just nu är det en del av grejen att man inte ska veta, konstaterar han.

Som namnet antyder är det en lek med kristna tidningen Världen idag, och loggan påminner om Livets ords logotyp med svärd, bibel och regnbåge.

Skämt med just kristen media och samfund är det gott om.

Mestadels är responsen god och uppmuntrande, säger Kim, men ibland möts de av kritik.

Hillsongpastorn Andreas Nielsen menade till exempel att det var lågt när kontot klippte ihop tidningsrubriken ”Pingströrelse gör det möjligt för fler skilda att bli ledare” med en bild på KD-ledaren Ebba Busch och hennes man Niklas Thor strax efter att de aviserat sin skilsmässa.

– Sådant får vi ta till oss av. Vår tanke är inte att göra någon illa eller håna kristna på något sätt. Vi har själva starka band till frikyrkligheten. Tanken är att öppna upp fönstret för att våga driva lite mer med oss själva, förklarar Kim.

Han berättar att det ska vara en plats för igenkänning och skratt i första hand, men att det inte är fel om bilderna ibland kan stämma till eftertanke. Flera av dem skulle till exempel kunna tolkas som en inlaga i debatt om tveksam teologi, historiska misstag eller lyfta fram det löjeväckande i vissa inomkristna debatter.

– Vi vill gärna vara med och pusha lite i det här fältet. Det finns ju till exempel inte så många kristna standup-komiker eller humorister vad jag känner till och det kan nog upplevas som att det är lite ängsligt och kanske lågt i tak att skämta om tro i våra sammanhang. Många av de andra satirkontona med fokus på tro i sociala medier är ju överlag också lite väl snälla. Det måste ju vara lite spets i humor, menar han.

Efter succén med satirkontot förbereds nu för digitala ”Svärden idag-galan” där följare får nominera egna kategorier och personkandidater. Kanske kröns galan med att upphovsmännen bakom ett av de snabbast växande kristna satirkontona dessutom träder fram?

Tanken är att våga öppna upp fönstret för att våga driva lite mer med oss själva.

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne