Politiker imponerade över Equmenias scoutsatsning

Muna Jamal Barkadle, som är med i ledarskapsutbildningen Kompass, berättar för Karin Pleijel, kommunalråd i Göteborg och Leila Ali Elmi, riksdagsledamot, om scouternas plantering. Foto: Jonatan
Här ska det vara en bildtext. foto: mikael m johansson

Equmenias satsning på scouter i utsatta områden får nu politisk uppmärksamhet.

Riksdagsledamoten Leila Ali Elmi besökte nyligen scouterna i Lövgärdet.

– Jag tycker det är fantastiskt, säger hon.

Solen lyser över Lövgärdet. Trots att det är en timme kvar tills scouterna ska börja har det redan samlats en grupp förväntansfulla barn utanför Rosa huset. De skrattar och stojar, och ställer tusen frågor till scoutledarna Malin Olsson och Julia Sjöström.

Det ska bli scouting men detta är samtidigt en annorlunda tisdag. Till Rosa huset, en församling som är en del av Betlehemskyrkan i Göteborg, kommer två politiker: miljöpartisterna Leila Ali Elmi, riksdagsledamot, och Karin Pleijel, kommunalråd i Göteborg. De har hört talas om satsningen och vill göra ett besök.

När de sitter i solgasset på Rosa husets veranda har de många frågor till Julia och Malin.

– Jag är själv uppvuxen i Angered, och barn från andra kulturer har ofta inte naturen som en del av vardagen. Hur ska barnen få ett intresse för naturen?, undrar Leila Ali Elmi.

– Det är höga trösklar. Vi har fått ta små steg i taget, och har börjat med korta promenader och spårning i skogen. Men vi har inte gått så långt in än, säger Malin.

Runt om oss leker yngre barn, men bara femtio meter bort hänger äldre killar som spanar omkring sig. Magnus Bramer, som är pastor i församlingen, berättar om gängen i området, hur deras drogförsäljning kan ske helt öppet. Det är grupperingar som rekryterar mycket medvetet, som bjuder på kebab, pizza och gemenskap för att knyta yngre killar till sig.

– Vi behöver skapa andra gemenskaper, barnen behöver se att det finns andra alternativ, säger han.

Leila Ali Elmi är inne på samma tankegångar, hon har sett hur drogförsäljning och gängkriminalitet kan påverka en hel stadsdel negativt.

– Det stora problemet är att folk ser öppen droghandel utan att agera, att majoriteten är tyst. Men finns det samarbeten och gemenskap i en stadsdel så sänks tröskeln för att anmäla, säger hon.

Scouterna är just en sådan verksamhet som erbjuder alternativ. Rosa huset har startat en utbildning för unga ledare, Kompass, som både killar och tjejer i övre tonåren deltar i. Det är en form av ledarskapsutbildning.

– Det är roligt för vi får lära oss mycket om barn, mycket om konflikthantering och ledarskap, säger Amina, som är en av deltagarna.

När väl scouterna börjar så får alla fullt upp. Grupperna är flytande, och barn som tidigare inte varit med hänger på när de ser att något roligt händer. Det är intensivt, men de erfarna ledarna lyckas fånga barnen med sång och lek.

Leila Ali Elmi och Karin Pleijel är imponerade.

– Jag tycker det är fantastiskt, säger Leila Ali Elmi.

De tycker båda det är viktigt att tillgång till naturen inte blir en klassfråga.

– Vi hör alla hemma i naturen, oavsett bakgrund. Att vara ute i naturen är viktigt för hälsan, det är en källa till kraft, och något som alla barn borde få med sig, säger Karin Pleijel.

Att det är en kyrka, en del av civilsamhället, som välkomnar barnen i Lövgärdet ser de som ett viktigt komplement till kommunal verksamhet.

– Jag tror det kan vara mindre avskräckande för många när det är ideella som engagerar sig, det är något som är kopplat till området. Invånarna har lättare att ta till sig det än när det kommer uppifrån, säger Leila Ali Elmi.

Bakom satsning på scouter i Lövgärdet står Rosa huset, Equmenia och Räddningsmissionen.

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice