Hörnmark föreslås som ny föreståndare för Pingst FFS: "Hedersamt"

Pelle Hörnmark föreslås bli ny ledare i Pingst, fria församlingar i samverkan. Foto: Annika Ahlefelt

Pingst FFS valberedning kommer föreslå tillfälliga föreståndaren Pelle Hörnmark att bli en permanent lösning efter Daniel Alm.

- Det känns oerhört hedersamt och meningsfullt att ha fått det här förtroendet, säger Hörnmark till Sändaren.

När bomben tidigare i höst slog ner om att Pingst FFS föreståndare Daniel Alm avgick på dagen, efter att ha anklagats för maktmissbruk, delvis med sexuell karaktär, tog Pingst in ett säkert kort som efterträdare.

Pelle Hörnmark är en av de mer erfarna ledarna i pingströrelsen, med meriter som föreståndare i Pingst Jönköping under flera år och under åren 2008-2016 var han också just föreståndare i Pingst FFS.

Daniel Alm gick från att vara en hyllad brobyggare till att hamna i skuggan efter anmälningar om maktmissbruk. Foto: Arkiv

Rollen permanentas

Efter att han nu innehaft rollen som tillfällig lösning på 50 procent i kombination med föreståndartjänst i Växjö, erfar Sändaren att han nu föreslås att permanentas på två år.

"Vi tror att Pelle med sin erfarenhet, sitt sätt att vara och leda är rätt person för att hålla ihop rörelsen i en turbulent tid. Vi tror att han har förmågan att skapa förutsättningar för förändring och samtidigt hjälpa våra församlingar att hålla fast vid uppdraget.", skriver valberedningen i ett mail som nu gått ut brett bland landets pingstförsamlingar.

Fortsätter dubbelarbeta

Pelle Hörnmark har sagt till valberedningen att han ställer sig till förfogande men på villkoret att han också får stanna i sin tjänst som föreståndare i  Ulriksbergskyrkan i Växjö. Något man bedömt vara möjligt. 

Förslaget kommer om allt går som valberedningen vill att antas på Pingst FFS rådslag den i maj 2024.

Har rollen förändrats sedan du senast hade den?

-Svårt att säga i dagsläget. Organisationen har ju bitvis förändrats. Det har även skett en generationsväxling inom rörelsen. Nya människor, nya visioner. Jag behöver lyssna in vilka frågor som rör det centrala. Jag kommer behöva påminna mig själv om att lyssna in.

På frågan hur han ska lösa uppdraget mellan föreståndarskapet i Pingst FFS och i Ulriksbergskyrkan i Växjö, tror han på att jobba smartare och inte mer.

-Det är väl så här att jag inte kan jobba så mycket hårdare, utan behöver hitta strategier för att istället jobba smartare. Jag är ju en äldre man nu, än vad jag var för 8 år sedan – vilket jag själv också behöver tänka på.

Vad är pingst stora utmaningar i kölvattnet av Alms avgång?

-Det är väl dels att rusta dom som finns i organisationen idag, så de kan ta ett steg framåt. Sen handlar det om identifiera vilka nya människor som står redo med en kallelse att kliva fram. Det blir även ett tillfälle för pingströrelsen att få hämta andan utan att tappa fart framåt. Vi har haft den här organisationen nu i 20 år, så det är ett bra tillfälle för oss att få stanna upp och jobba med strategierna inför framtiden.

En annan viktig fråga för Pingst FFS de närmaste åren blir att lyckas med generationsväxlingen, och att få fler yngre personer engagerade i församlingarna.

Pelle Hörnmark senast det begav sig att bli föreslagen som Pingst FFS ledare. Foto: Arkiv

Ett nytt mentorskapsprogram sjösätts

- Gällande generationsväxlingen så har jag alltid haft förmånen att få omges med väldigt kompetenta medarbetare som i regel varit yngre än mig själv. Jag har sätt hur unga människor växer med ökat ansvar och förtroende, säger han och fortsätter:

- Vi jobbar även med att ta fram ett mentorsprogram för nya pastorer. Alla pastorer är med i en processgrupp. Men det här är en färskvara som vi behöver jobba med, då det är tufft att stå i församlingstjänst.

Vad är din vision för pingströrelsen?

- Målbilden är att vi gemensamt efter denna övergångsperiod kan ge de bästa förutsättningarna för en ny generation att leda pingströrelsen.

Om vi kollar på EFK och Eqk, så har ju de delat upp ansvaret i den högsta ledningen. Är ditt uppdrag att förbereda för en liknande utveckling i Pingst?

- Svårt att säga redan nu, exakt hur det kommer att bli. Vad det talats om nu är ju att hitta en ny föreståndare och en vice föreståndare. Jag tror att oavsett vart rörelsen kommer att landa gällande den frågan, så har det blivit tydligt i de samtal jag haft med våra pastorer att ansvaret behöver fördelas på flera personer.

Fakta: Pingst FFS

Pingst FFS står för Pingst fria församlingar i samverkan och är sedan 2004 ett registrerat trossamfund i Sverige med över 300 anslutna medlemsförsamlingar.

 

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne