Nu är Afghanistan lika farligt som Nordkorea för kristna

Afganistan är enligt Open Doors världens näst farligaste land för kristna. Bild från Kabul efter ett av många bombdåd i staden.

Afghanistan är, tillsammans med Nordkorea, världens farligaste land för kristna, enligt missionsorganisationen Open Doors årliga rapport.

Dit ska nu Hamid skickas tillbaka.

Sändaren har tidigare berättat om Hamid, som i flera år varit engagerad i en Equmeniaförsamling. Både Migrationsverket och Migrationsdomstolen har dock misstrott hans omvändelse till kristendomen. Nyligen kom Migrationsöverdomstolens besked om att domstolen inte tar upp hans fall. Migrationsverket vill nu möta honom för att diskutera hur han kan återvända till Afghanistan.

— Rättsväsendet har dömt mig till döden och nu vill Migrationsverket att jag ska ge mig till dem som dödar mig. Migrationsverket och domstolen är ansvariga för min död, säger Hamid.

Hamid har vittnat om sin kristna tro på sociala medier och blivit hotad både i Sverige och av personer i Afghanistan. Han är övertygad om att han kommer att bli dödad förr eller senare.

— Jag är lite rädd, men inte mycket. Jag vill bli pastor och sprida kärlek. Då ska jag åka till Afghanistan, men Gud vill inte det just nu, säger han.

Hamids rädsla för att återvända till Afghanistan är inte obefogad. Enligt Open Doors är det i princip omöjligt att leva öppet som kristen i landet. Den som blir kristen svärtar ner släktens heder och blir bortstött eller dödad.

Sändaren har ställt frågor till Fredrik Abbemo, som är presskommunikatör på Migrationsverket, om Hamids situation. Enligt Fredrik Abbemo har Migrationsverket gjort bedömningen att Hamid inte lämnat tillförlitliga uppgifter om att han konverterat av en genuin, personlig övertygelse.

— Han gör det inte heller sannolikt att det är känt för myndigheter eller andra personer i hemlandet att han i Sverige varit öppen med att påståendet att han konverterat. Även Migrationsdomstolen har gjort en helhetsbedömning och de lyfter i sin dom att det enligt dem finns anmärkningsvärda brister i den sökandes berättelse, skriver Fredrik Abbemo i ett mail till Sändaren. 

Migrationsverket menar att Hamid ger allmänt hållna och opersonliga svar och inte förmår att utveckla sina tankar. Ställer ni inte väldigt höga krav på förmågan att uttrycka sig om sin tro? Det är ju inte säkert att alla som blir kristna är så skickliga på att formulera sig.

— Migrationsverket måste alltid göra en samlad bedömning av ett ärende, och fler än en uppgift vägs in inför beslut om skydd. Fokus i en sådan här prövning generellt är inte rena kunskapsfrågor eller hur man under utredningen framställer sin sak, utan det ligger istället på den inre övertygelsen, religionens betydelse för individen och hur den tar sig uttryck.

Även om myndigheten inte misstror Hamids deltagande i olika aktiviteter inom kyrkan, ska vi med vårt utredningsansvar utreda om en person har gjort det sannolikt att han/hon är i behov av internationellt skydd på grund av till exempel ny religion, och enbart påståenden om konvertering räcker inte för att Migrationsverket ska bevilja uppehållstillstånd.

Enligt människorättsorganisationen Open Doors är Afghanistan tillsammans med Nordkorea det land där risken för förföljelse är som störst om man är kristen. Det finns säkert människor i Afghanistan som läst om Jamshids konvertering på Facebook. Är det då ansvarsfullt att skicka honom dit?

— Hamid har vare sig gjort sin identitet eller vistelseort sannolik, även om det är klart att han är afghansk medborgare. Därför prövas hans ärende mot förhållanden som råder i hela Afghanistan där säkerhetssituationen varierar mellan landets provinser.

Fakta: Fakta Open Doors ­Afghanistan

Open Doors publicerar varje år en lista över de 50 länder där förtrycket av kristna är som svårast. I år får Afghanistan lika många poäng som Nordkorea. Enligt Open Doors är alla öppet bekännande kristna i Afghanistan i riskzonen, men förtrycket är hårdast i de områden som styrs av talibanerna. Enligt Open Doors är det inte säkert att uttrycka någon form av kristen tro i landet.

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne