”Många har förlorat hoppet om en lösning”

Förödelsen efter den israeliska bombräden i Gaza söndags inspekteras. Omvärldens vädjan om vapenvila hade ännu på måndagen inte hörsammats av parterna. Foto: Adel Hana/AP

Våldet i Israel och Palestina skapar lidande på båda sidor. Men även om det blir vapenvila är vägen till verklig fred lång. Mycket lång.

– Alla de stora frågorna är fortfarande olösta, säger Mellanösternexperten Anders Persson.

Vid denna tidnings pressläggning hade närmare 200 människor dött i Gaza och tio i Israel på grund av den senaste tidens militära angrepp och raketattacker. Våldet följer ett mönster som verkar ha etablerats i regionen; efter några år av lugn kan mindre incidenter och konflikter plötsligt utlösa våldsamma strider mellan Hamas och Israel.

– Jag tror att Israel blev överraskat av att Hamas trappade upp med massiv raketbeskjutning. Därför vill Israel ”lära Hamas en läxa” för att skapa en framtida avskräckning, säger Anders Persson som forskar om Israel och Palestina vid Linnéuniversitetet.

Han tror att det kan snart förhandlas fram en vapenvila, men ett terrorangrepp eller någon annan attack kan skjuta förhandlingarna i sank och i stället leda till en upptrappning.

Anders Persson menar att många har förlorat hoppet om en egentlig lösning av konflikten. Internationella aktörer har prioriterat ner arbetet för fred. USA har inte ens en ambassadör på plats i Israel för tillfället.

– Men striderna visar på behovet av att lösa konflikten, även om det går några år mellan dem så blossar de alltid upp igen. I dagsläget finns ingen förslag på lösning på bordet. Alla de stora frågorna är olösta, säger han.

Lena Lönnqvist, som varit chefredaktör för Sändaren, är engagerad för palestiniernas sak. Hon har många vänner som nu lider i Gaza.

– Man är ständigt orolig för att de ska dö, att deras hem ska bombas, säger hon.

Livet i Gaza är mycket begränsat på grund av striderna. Elförsörjningen är sporadisk och människor är rädda.

– I andra krigsområden skulle människor ha köat vid gränsen för att ta sig därifrån, men det händer inte i Gaza för människor kan inte ta sig ut, säger hon.

Lena Lönnqvist efterlyser ett större fokus på våldets grundorsaker i mediernas rapportering.

– Israels ockupation har inte lättat utan blivit värre och värre. Därför finns det en desperation.

Finns det något du är kritisk till på den palestinska sidan?

– Absolut. Den palestinske presidenten Abbas borde vara aktiv men han är otroligt passiv. Det är fruktansvärt att tio personer dött i Israel på grund av raketbeskjutningen, att Hamas inte förmår att förändra sin roll.

Roar Sørensen brukar kommentera utvecklingen i Mellanöstern i dagstidningen Världen i dag. Han har skakats av det mobbvåld som drabbat flera israeliska städer, och som både araber och judar varit skyldiga till.

– Våldet är uppmuntrat av extremister, i huvudsak på den arabiska sidan, men efter att det började i Jerusalem har även judiska extremister kommit ut på banan. De judiska extremisterna är färre, men deras gärningar är lika onda som på den andra sidan.

De senaste dagarna ser han dock positiva tecken på att vanliga judar och araber i Israel tar tydlig ställning för att leva tillsammans.

– Det har hörts röster både från gräsrötter och ledare som säger att detta som skett inte visar hur vi vill vara. Så jag hoppas verkligen det kommer en motreaktion som leder till bättre sammanhållning, säger han.

Vad gäller raketbeskjutningen från Gaza och den israeliska militärens bombningar menar Roar Sørensen att ansvaret faller på Hamas.

– Man måste vara tydlig med att det var Hamas som valde det här kriget. Det var de som började beskjutningen av Jerusalem. Men oskyldiga lider på båda sidor gränsen, säger han.

Finns det något du är kritisk till i Israels krigföring?

– Det är svårt att sitta i Norge och tycka att de skulle gjort si eller så. Man ser att Israel försöker undvika att skada civila och antalet döda trots allt är litet, säger han.

Israels ockupation har inte lättat utan blivit värre och värre. Därför finns det en desperation. Lena Lönnqvist

Fakta: Våldet mellan Israel och Palestina

Oroligheterna började den 6 maj, då palestinier protesterade mot att flera familjer i östra Jerusalem skulle kunna komma att vräkas till förmån för judiska bosättare.

Israelisk polis försökte kväsa de delvis våldsamma protesterna.

Den 10 maj avfyrade Hamas och Islamiska jihad raketer in i Israel från Gaza.

Jonatan Sverker

1 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Lars
Vem ockuperar har landet tillhört Palestinierna Det är bara att läsa bibeln vem landet tillhör SKR är en vänster org

 

Till minne