Känsliga frågor på kyrkligt stormöte

Jan Eckerdal tror att Kyrkornas Världsråds möte i Karlsruhe som startar i veckan kan få stor betydelse för ekumeniken. Foto: Sveriges kristna råd

Kyrkornas världsråd gör sig redo för den största ekumeniska samlingen sedan 2013.

När generalförsamlingen möts i Tyskland kommer känsliga frågor om homosexualitet och den ryska-ortodoxa kyrkan att diskuteras.

För första gången sedan Uppsala 1968 hålls Kyrkornas världsråds generalförsamling i Europa. Flera tusen delegater väntas till tyska Karlsruhe för en nio dagar lång samling med start denna vecka. Tillsammans med Svenska kyrkan är Equmeniakyrkan de enda svenska samfund som är medlemmar i Kyrkornas världsråd.

Skapat svårigheter för kyrkor

Enligt Jan Eckerdal, som är teologisk rådgivare i Sveriges kristna råd, är detta en samling som kan få stor betydelse för de ekumeniska relationerna. Både pandemin och kriget i Ukraina har skapat svårigheter för möten mellan kyrkor de senaste åren.

– Det finns också något av pendelrörelser i ekumeniken. I vissa perioder värnar kyrkorna mer om sin särprägel i stället för det gemensamma, och på senare tid har det kanske varit lite mycket av att värna det egna, säger han.

Denna generalförsamling har ­temat ”Kristi kärlek driver världen till enhet och försoning”.

– Det är ett försök att odla ett mer relationellt spår så att kyrkor kan fördjupa sina relationer. Det handlar om att också mötas och leva kristen tro tillsammans, inte bara samlas för att samtala om dokument, säger han.

Tror du att vanliga kristn ai Sverige kommer att märka ­några efterverkningar av konferensen?

– Det hoppas jag verkligen. Det är väldigt viktigt att vi kristna inte uppfattar oss som isolerade öar, utan som delar av en helhet. Kyrkornas världsråd är en väsentlig manifestation av att kyrkan är större än enskilda samfund. Jag hoppas att vi kan ta med oss det tillbaka.

Under generalförsamlingen kommer det att läggas fram ett nytt enhetsdokument, där kyrkorna ska påminnas om vad enhet innebär.

– Det finns också en hel del förväntan kring det nya studiedokumentet om ekumenisk diakoni ”Called to transformative Action – Ecumenical Diaconia” som Kyrkornas världsråd tagit fram tillsammans med ACT Alliance. Generalförsamlingen förväntas också ta beslut om en helt ny kommission med inriktning mot ”Health and Healing”, säger Jan Eckerdal.

Vitt skilda ståndpunkter

Under generalförsamlingen kommer det också att föras samtal om många olika ämnen, till exempel kön och sexualitet. Det är områden där medlemmarna i Kyrkornas världsråd kan ha vitt skilda ståndpunkter. I dessa frågor kommer det just att föras samtal, generalförsamlingen kommer inte att fatta beslut eller ge riktlinjer.

– Det har visat sig vara kyrkosplittrande frågor, därför närmar man sig ämnet mycket försiktigt, säger Jan Eckerdal.

Relationerna till den rysk-ortodoxa kyrkan, vars ledning gett sin välsignelse till det ryska anfallskriget mot Ukraina, är en svårhanterlig fråga för Kyrkornas världsråd. Den rysk-ortodoxa kyrkan kommer att vara på plats i Tyskland.

Fakta: Kyrkornas världsråd

  • Kyrkornas världsråd är ett internationellt ekumeniskt organ med 350 medlemsorganisationer från över 120 länder. Dessa kyrkor och samfund har över 580 miljoner medlemmar.
  • De svenska medlemmarna är Svenska kyrkan och Equmeniakyrkan. Den romersk-katolska kyrkan är inte medlem, men skickar representanter som observatörer.

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice