Han fasar för att bli utvisad till Sverige

Afghanske journalisten Elyaas Ehsas fasar för att utvisas från Frankrike till Sverige och där förses med handklovar innan tvångsdeportering till Afghanistan. ”Jag har ju aldrig begått nåt bro

Det räckte inte med 30 000 namnunderskrifter för att få franska myndigheter att ge afghanske journalisten Elyaas Ehsas en fristad i Frankrike, dit han flytt efter avslag från svenska myndigheter.

–För att slippa deporteras tillbaka till Sverige har jag gått under jorden igen, säger 27-åringen.

Journalistförbundet och Svenska PEN har stöttat Elyaas Ehsas som även uppmärksammats mycket av medierna i Frankrike, där han nu lever illegalt. Som journalist har organisationen Reportrar utan gränser fört kampanj i landets medier. Afghanen har fått 30 000 underskrifter på en sajt där man kräver att han ska få stanna i landet.
Ändå fick Elyaas nyligen avslag på sin asylansökan av domstolen i franska Rennes.

– Min försvarsadvokat säger att jag hade otur att just den domaren hänvisade till Dublinfördraget, säger Elyaas Ehsas.

Han förklarar att de franska myndigheterna vanligtvis ser mellan fingrarna på det omstridda Dublinavtalet. Elyaas tror att upp till femtusen afghanska flyktingar flytt Sverige och sökt sig till Frankrike. Vissa har där fått asyl.

Efter asylavslaget flydde afghanen i april från ett förvar i Bretagne för att undkomma deportering till Sverige.

– Nu sover jag i ett övergivet bostadshus med andra papperslösa, säger han.

För exakt åttio år sedan blev uppsamlingslägret i Drancy strax norr om Paris, det största lägret för judar i Frankrike. Därifrån transporterades judiska barn, kvinnor och män till de tyska koncentrationslägren, för att förintas. I samarbete med nazisterna jagade fransk polis den gången judar men också romer, polacker, socialdemokrater och homosexuella med flera.
Ska polis komma att jaga muslimer? Det undrar många historiker och sociologer efter visningen av flera minnesprogram och dokumentärfilmer om Drancyhändelserna, vilka har skakat tv-tittarna i dessa dagar. I veckan lovade nämligen Frankrikes president Macron att ta i med hårdhandskarna mot landets papperslösa. Många av dem är just muslimer.

– Det nya beslutet gör mig skakad. Jag är nära att ge upp, säger Elyaas när vi träffas på ett kafé någonstans i Frankrike.

2015 kom den då 21-årige afghanen till Sverige efter dödshot i hemlandet. Dessförinnan hade han jobbat i nästan tre år som journalist på den oberoende radio- och tv-kanalen Rah-e-Farda i Kabul. När talibanerna fick upp ögonen för hans rapportering flydde han till Sverige.

Tills nu har tjugo procent av de asylsökande i Frankrike fått uppehållstillstånd varje år. Men efter presidentens färska beslut kan siffran sänkas.

Att president Macron vill intensifiera utvisningarna beror på att bara tretton procent papperslösa utvisas ur landet. EU har gett kritik då siffran anses för låg. I andra medlemsländer utvisas i genomsnitt trettio procent papperslösa årligen.

Åttio procent av de som får avslag i Frankrike, går under jorden. Men i och med de nya bestämmelserna får fransk polis hädanefter större resurser att jaga dem.

– Mardrömmen skakar mig redan dygnet runt. Jag vågar knappt gå ut på gatan. Stoppas jag i en id-kontroll är det slut, säger Elyaas.

Han fasar för att han en dag ska utvisas till Sverige och tvingas på handklovar av svensk polis för att sedan tvångsdeporteras till fienden, det vill säga talibanerna i Afghanistan.

– Jag är oskyldig och har aldrig gjort något ont. Varför fattar inte svenska myndigheter att det finns stor chans att jag dödas därborta? Afghanistan är ett av de mest farliga länderna i världen.

Kan Elyaas hålla sig under jord i 18 månader säger den franska lagen att han åter kan ansöka om asyl i Frankrike. Då kan myndigheterna strunta både i Dublinavtalet och i att Elyaas fingeravtryck från första ankomstland är Sverige. President Macron har ännu inte meddelat om han nu ska försöka ändra på just den lagen.

Hundra meter från kaféet där Sändaren träffar migranten, gör polisen razzia och kontrollerar svarta afrikaners id-kort. Åt det andra hållet stoppar polisen människor med nordafrikanskt utseende. Hur många av dem kommer att slängas ut ur landet?

– Kanske om jag smiter ut den vägen från kaféet, kan jag undvika att bli stoppad, säger Elyaas och försvinner diskret i väg.

Johan Tollgerdt

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice