Gatupastorns Instakonto stängdes ner: "Min viktigaste predikoplattform "

Marcus Olsson instagramkonto stängdes ner. Nu har han startat ett nytt, Gatupastornmarcus (lilla ­bilden), som gamla följare börjat hitta till. Foto: Privat

Med sitt Instagramkonto har Marcus Olson försökt stötta människor som har det svårt. Flera följare menar att hans inlägg räddat liv.

Men nu har Instagram stängt ner riksevangelisten.

Det började för åtta år sedan, med kontot Gatupastorn på Instagram. Marcus Olson, som är riksevangelist i Equmeniakyrkan, började att lägga ut bilder och korta texter från sitt liv. Han fick fler och fler följare och kontot utvecklades. Den sista tiden lade han också ut andakter och korta predikningar.

– Jag hade nästan 7 000 följare, vilket inte är mycket om man jämför med större konton på Instagram, men många för att vara kyrkan. För mig var det min ­absolut viktigaste predikoplattform, säger han.

Marcus Olson var noga med att inte ta upp politiska eller kontroversiella frågor, hans fokus var att uppmuntra och inspirera människor, speciellt de som kämpar med psykisk ohälsa.

– Jag fick flera meddelanden varje dag genom Instagram, det kunde vara tack för en andakt som gav någon ork att leva, ­säger han.

Men i somras började han få problem. Han fick varningar för att ha brutit mot Instagrams ­policy och kontot stängdes ner till­fälligt. Företaget gav dock inga tydliga exempel på vilken regel han brutit mot. När han fortsatte att lägga ut material fick han ­ytterligare varningar och till slut stängdes kontot ner för gott.

– Jag blev arg, inte för egen del, utan för att jag känner för mina följare; de som kämpar med psykisk ohälsa, de som är på väg tillbaka till tron, de som kämpar, ­säger han.

Marcus Olson har försökt att få förstå varför detta hände honom, men Instagram har bara svarat med tystnad, det är nästan omöjligt att få en personlig kontakt med någon på företaget.

– Jag vet inte orsaken till varför mitt konto stängdes ner. Kanske är det några som stört sig på det och anmält det flera gånger, då har jag hört att Instagram kan stänga ner det utan att egentligen kontrollera om anmälningarna är berättigade, säger han.

Marcus Olson tycker att detta borde vara en ögonöppnare för kyrkan i Sverige, inte för att det drabbar just honom utan för att det skapar frågor inför framtiden. Sociala medier har en så central funktion i dagens samhälle, men ägs av företag som godtyckligt kan stänga ner kristna konton.

– Sveriges kristna råd har möten med ministrar där de tar upp att kyrkan måste vara en del av det ­offentliga samtalet och att det är viktigt med yttrandefrihet. Samtidigt har vi kommunikationsföretag som agerar åt motsatt håll, ­säger han.

Emanuel Karlsten, som är journalist och expert på sociala medier, säger till Sändaren att det inte är ovanligt att konton stängs ner av misstag.

– Att någon råkar stängas av händer titt som tätt, men så kommer de tillbaka efter överklagan. Oftast går det snabbare när medier är inblandade och driver på.

Marcus Olson har nu startat ett nytt konto på Instagram: Gatupastornmarcus. Där försöker han nå de tusentals följare som han förlorade.

– Nu dyker det upp gamla följare varje dag. Det var en som skrev till mig att mycket hänt sedan förra kontot stängts ner, han hade försökt ta sitt liv men klarat sig. Nu var han tacksam att han hittat mitt konto igen.

Jonatan Sverker

1 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Bertil Karlsson
Sanningen tolereras inte av FB eller instagram

 

Till minne